Kredyt dla Kogoś

• Autor wątku Autor wątku Zuzanna*
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zuzanna*

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Mam wielką prośbę, proszę o pomoc co mam zrobić w takiej sytuacji ? :

Mianowicie wzięłam kredyt dla mojej przyjaciółki jakieś 7 tysięcy złotych, na okres 2 lat...minęło już 1,5 roku od spłaty kredytu ( przez ten czas ona sama płaciła raty i przelewała pieniążki do banku )
Wczoraj zadzownił do mnie Pan z windykacji, że kredyt nie jest spłacany od 2 miesięcy i żebym się nie zdziwiła jak znikną mi pieniążki z konta...i faktycznie zniknęły mi za jedną ratę kredytu... Koleżanka poinformowała mnie, że nie zamierza już spłacać kredytu bo nie ma z czego i się rozłączyła...Nadal nie odbiera telefonu...
Co zrobić, aby spłaciła kredyt, który de facto jest na mnie i na moje dane :( !!!??

Proszę o pomoc!!

A podpisałaś z koleżanką jakąś umowę na ten temat? Masz świadków?
Generalnie, powinnaś spłacić kredyt, a dopiero potem domagać się zwrotu pieniędzy.

Tu jest ten problem, że nie mam nic :( człowiek wierzył na słowo...a ona pokazała rogi:(

Chcę w ciągu paru dni spłacić ten kredyt,żeby mieć z głowy windykację i bank i domagać się od niej ....tylko jak to zrobić, żeby mi oddała to co ja wpłacę do banku. Tu mam problem.

w grę wchodzi jedynie postępowanie regresowe, ale skoro nie masz dowodów w postaci umowy między wami to raczej ciężko będzie udowodnić, że to ona miała to spłacać. Może istnieją jakieś sms albo jakiekolwiek zapiski dotyczące tego, iż kredyt bierzesz dla niej?? jeśli nie to może być słabo z odsyskaniem - art. 6 KC w zw. 232 kpc - strona która twierdzi musi udowodnić.

Powrót