Kredyt hipoteczny a przepisanie spadku na rodziców.

• Autor wątku Autor wątku pinka890
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pinka890

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pytanie.
Mieszkam w domu 2 piętrowym.Parter dostaliśmy w spadku od dziadków( 1 pokój należy do mnie, a pozostałe do mamy), a 1 piętro odkupiliśmy od poprzednich właścicieli i jest na tatę.
Moi rodzice wzięli ostatnio kredyt hipoteczny i ja m.in. musiałam podpisać zgodę w banku na to.(Obecnie mam 19 lat i studiuję =nie zarabiam).
Trochę mnie to przestraszyło i chciałabym się zapytać, czy jest taka możliwość, abym JA przepisała ten mój 1 pokój na rodziców( i czy wtedy byłabym wykluczona z tego kredytu?).Gdzie to można zrobić i czy będą się wiązać z tym jakieś koszty?

Paulina.

Przepisać możesz - tylko notarialnie i wiąże się to z kosztami.
Ale z zobowiązania co do kredytu - to Cię nie zwolni.

Ale zgodę na co? Ty w ogóle jesteś właścicielem jakiegoś lokalu? Bo z tego co piszesz, to masz 1 pokój w mieszkaniu, więc raczej masz go do użytkowania, a nie na własność. Co dokładnie podpisywałeś w banku: poręczenie czy zgodę a ustanowienie hipoteki?

Zakładam, że jesteś współwłaścicielem wpisanym w Księgę Wieczystą. Jeśli Twoim udziałem w kredycie było tylko wyrażenie zgody na obciążenie KW hipoteką (nie sprawdzano Twojej zdolności kredytowej, nie przedkładałaś zaświadczeń o uzyskiwanych dochodach) to jesteś tak zwanym poręczycielem bezdochodowym, czyli poręczyłaś kredyt częścią swojej nieruchomości. Jeśli zrzekniesz się swojej części, przepiszesz ją na kogoś z rodziny automatycznie bank w razie nie spłacania kredytu nie będzie miał do Ciebie żadnych roszczeń, ponieważ roszczenia wynikające z zaległości dotyczyłyby Twojej cześci domu.

nie do końca, bo może być np. współkredytobiorcą, nawet jeśli nie ma dochodu

pinka890 napisał:
Mam pytanie.
Moi rodzice wzięli ostatnio kredyt hipoteczny i ja m.in. musiałam podpisać zgodę w banku na to.(Obecnie mam 19 lat i studiuję =nie zarabiam).

.

Z tego zdania wnioskuję, że chodziło o wyrażenie zgody na obciążenie nieruchomości hipoteką. Ale należałoby sprecyzować.

Powrót