Kredyt hipoteczny-brak spłaty rat

• Autor wątku Autor wątku gosiagosia123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosiagosia123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
rok temu wraz z mężem zaciągnęliśmy kredyt hipoteczny na 30 lat, niestety mąż jest uzależniony od alkoholu. Chcę złożyć pozew o ustanowienie rozdzielności majątkowej.
Obawiam się, iż zostanie nam wypowiedziana umowa kredytowa gdyż od dwóch miesięcy tylko z mojej pensji spłacana jest rata i inne rachunki plus utrzymanie dwuletniego dziecka, mąż nie daje mi pieniędzy i nie płaci za nic, dba tylko o swoje potrzeby.
Proszę o podpowiedź czy bank/komornik może zająć moją wypłatę w przypadku nie spłacenia dwóch kolejnych z rzędu rat? Co będzie z domem, po jakim czasie zostaniemy z niego usunięci? W przypadku sprzedaży domu przez bank po niższej cenie czy będziemy jeszcze dalej spłacali pozostałe zadłużenie?
Proszę o odpowiedź, będę rozmawiać w banku, ale tez chciałabym wiedzieć jak to wygląda od strony prawnej.

gosiagosia123 napisał:
1.Proszę o podpowiedź czy bank/komornik może zająć moją wypłatę w przypadku nie spłacenia dwóch kolejnych z rzędu rat?
2. Co będzie z domem, po jakim czasie zostaniemy z niego usunięci?
3.W przypadku sprzedaży domu przez bank po niższej cenie czy będziemy jeszcze dalej spłacali pozostałe zadłużenie?
1. Najpierw bank musi wypowiedzieć umowę, wezwać do spłaty całości kredytu. Następnie wystawi bankowy tytuł egzekucyjny(BTE) i opatrzy w sądzie klauzulą wykonalności - to jest tytuł do prowadzenia egzekucji komorniczej.
Przy dużym kredycie moze dojść do zajęcia całości majątku dłuzników(wynagrodzenie, ruchomości i nieruchomości itp.)
2. Do zajecia nieruchomości i jej licytacji dojdzie gdy zawnioskuje o to wierzyciel (bank). Po sprzedazy domu powinniście go opuścić. Jeśli nie - sprawa o eksmisję.
3. Tak, do całkowitego zaspokojenia wierzyciela.

Mój mąż jest ubezpieczony w KRUS, czy w przypadku nie płacenia przez niego składek KRUS może mnie pociągnąć do odpowiedzialności i żądać ode mnie spłaty?
Czy w przypadku nie płacenia rachunków przez męża (telewizja, telefon, energia, woda itp.), umowy są na niego, moge również spodziewać się, że będę musiała te rachunki uregulować?

Co do rachunków to wierzyciel może zwracać się do męża jak i do Pani, bo nie macie rozdzielności majatkowej

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie składam pozew o rozdzielność majątkową i o alimenty na dziecko.

Mam jeszcze jedno pytanie, razem z mężem wzięliśmy kredyt hipoteczny, co mogę zrobić w sytuacji kiedy mąż nie daje mi pieniędzy na ratę (chociaż połowę), od dwóch miesięcy płacę raty tylko ze swojej pensji, w tym miesiącu nie będę miała z czego zapłacić i stąd moje pytania wcześniej o tą eksmisję itd.
Po dwóch miesiącach bank wypowie nam umowę, a ja jestem bezsilna bo nie mam z mężem kontaktu, moglibyśmy zawiesić spłatę kredytu na pół roku, w tym czasie może udałoby się sprzedać dom, ale potrzebna jest jego obecność w banku, a ja nie wiem co się z nim teraz dzieje i gdzie jest.
Co mogę zrobić?

Zajmowałem się swojego czasu kredytami hipotecznymi wprawdzie nie windykacją ale nie jest tak że po 2 mc bank wymówi ci umowę. Po 3 mc zaczyna się poważna korespondencja po około 6mc możesz odczuć konsekwencję finansowe. Dla instytucji jaką jest bank zawsze korzystniej jest porozumieć z dłużnikiem niż prowadzić windykację czy egzekucję. Nie uciekaj od problemu kontaktuj się z bankiem staraj się o zawieszenie czasowe wpłat, może obniżenie raty kosztem okresu spłacania.

Powrót