Kredyt hipoteczny - problem do sprawy rozwodowej

• Autor wątku Autor wątku Aika89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aika89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, w 2015 roku zaciągnęłam kredyt hipoteczny wraz z uwczesnym narzeczonym teraz mężem na zakup mieszkania. Mieszkanie należało do mojego ojca - powiedział że chce żeby mieszkanie było dla mnie ale miał problemy finansowe i nie mógł sam wsiąść kredytu. Kredyt otrzymałam, mieszkanie zostało oficjalnie kupione. Raty kredytu miał pokrywać mój ojciec i tak też było. Do czasu. Obecnie moi rodzice są w trakcie rozwodu i zostałam wezwana na świadka przez moją matkę. Zgodziłam się zeznawać ale ogólnie nie jestem po żadnej ze stron - dosyć ciężka sytuacja niestety. Mieszkanie w styczniu tego roku zostało sprzedane a kredyt spłacony, a ojciec miał nadal pokrywać ratę kredytu jako rekompensatę. Oczywiście zaprzestał gdy zgodziłam się zeznawać. To wszystko tak wstępem. Pytanie moje jest takie czy jeżeli na rozprawie padnie pytanie ze strony ojca czy udzielał mi jakiejś pomocy finansowej to czy oficjalnie w sądzie mogę powiedzieć że zostały zastosowane wcześniejsze działania? Czy sąd jakoś prawnie może się o to "doczepić" czy może mnie to w jakiś sposób pogrążyć prawnie ? Będę wdzięczna za pomoc, sprawa jest 8 kwietnia.

Powrót