Kredyt Inkaso - problem

• Autor wątku Autor wątku sharklaser
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sharklaser

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, odebrałem dziś "zawiadomienie o wszczęciu egzekucji". Wierzycielem jest Kredyt Inkaso. Postępowanie egzekucyjne zostało wszczęte na podstawie nakazu zapłaty z... 2010 r. o którym nie miałem pojęcia i na 100% czegoś takiego nigdy nie dostałem (posiedzenie niejawne elektroniczne - Sąd Rejonowy w Lublinie). Oczywiście brak jakiejkolwiek informacji o tym za co mam zapłacić. Kwota nie jest jakaś wysoka bo niecałe 300 zł ale po dodaniu odsetek, kosztów procesu itp wychodzi prawie 600 zł. Nie kojarzę bym miał jakieś nieuregulowane płatności + cała sprawa jest dla mnie co najmniej śmieszna by o tak niską kwotę wszczynać "całą machinę". Gdybym wiedział o jakichś zaległościach przelałbym te 300 zł natychmiastowo, teraz doszły koszty dodatkowe. Poczytałem trochę o Inkaso - dużo osób zarzuca im lichwiarstwo i naciąganie na nieistniejące / przedawnione długi jednak w moim przypadku gdy jest już nakaz zapłaty chyba nie ma co przeciągać sprawy i najlepiej wpłacić całość + zażądać pisemnego potwierdzenia uregulowanego zobowiązania. Ktoś ma jakieś porady co w takiej sytuacji zrobić? Z góry dziękuję.

Było wielokrotnie na forum - szukaj.

Wnosisz sprzeciw do nakazu zapłaty, udowadniając, że nakaz został wysłany na zły adres (najpierw ustal u komornika i w sądzie na jaki adres wysłano nakaz zapłaty w 2010 roku).

Nakaz zapłaty został wydany na dobry adres. Nie wydaje mi się by wysłano go pod zły, bo niby gdzie? Niestety, dziś nie miałem możliwości skontaktowania się z komornikiem, kredyt inkaso czy sądem bo odebrałem avizo po południu. Może jutro uda uzyskać mi się więcej informacji bo jestem strasznie ciekawy skąd wzięło się zadłużenie.

sharklaser napisał:
Nakaz zapłaty został wydany na dobry adres. Nie wydaje mi się by wysłano go pod zły, bo niby gdzie?
Może pod wymyślony? Były takie nierzadkie przypadki. Może to nie o ciebie chodzi tylko twój pesel dopasowano do nakazu? Były takie nierzadkie przypadki. Możliwości jest trochę.
Na zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji od komornika masz sygn akt nakazu, zatem dzwoń do e-sądu po informacje o adresie

Powrót