kredyt mieszkaniowy a lewe zaświadczenie

• Autor wątku Autor wątku 21dana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

21dana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
mam pytanie niedawno z mężem kupiliśmy miezkanie od gminy wzieliśmy kredyt hipoteczny na 30 lat. Z ty, że zaświadczenie było nie zgodne z prawdą gdyż mój mąż pracuje w tej firmie ale nie jest zarejestrowany. W inny sposób byśmy nie kupili mieszkania. Mamy zamiar je spłacać i w nim mieszkać. Problem tkwi w tym , że wydaliśmy sie z tym zaświadczeniem dla męża rodziny i oni nas teraz szantażują że podkablują nas do banku pko. Czy mogą to zrobić i czy jeżeli płacimy to coś nam grozi

Pomimo spłacania jeżeli rodzina podkabluje to może grozić Państwu odpowiedzialność określona w kodeksie karnym:

[cytat:3id5yqun]Art. 270 § 1 Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.[/cytat:3id5yqun]

[cytat:3id5yqun]Art. 297 § 1 Kto, w celu uzyskania dla siebie lub kogo innego, od banku lub jednostki organizacyjnej prowadzącej podobną działalność gospodarczą na podstawie ustawy albo od organu lub instytucji dysponujących środkami publicznymi - kredytu, pożyczki pieniężnej, poręczenia, gwarancji, akredytywy, dotacji, subwencji, potwierdzenia przez bank zobowiązania wynikającego z poręczenia lub z gwarancji lub podobnego świadczenia pieniężnego na określony cel gospodarczy, elektronicznego instrumentu płatniczego lub zamówienia publicznego, przedkłada podrobiony, przerobiony, poświadczający nieprawdę albo nierzetelny dokument albo nierzetelne, pisemne oświadczenie dotyczące okoliczności o istotnym znaczeniu dla uzyskania wymienionego wsparcia finansowego, instrumentu płatniczego lub zamówienia,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.[/cytat:3id5yqun]

dodam ,ze w zaleznosci kto podrabial dokument zaswiadczenia zarzuty mogą być takie...

o ile zaświadczenie wystawił "pracodawca" to dostanie zarzut z art. 271 &1 KK + ewentualne postepowanie karno skarbowe....

o ile zrobiliscie to wy...- to:
1) o czyn z art. 270 &1 KK
2) o czyn z art. 286 &1 KK w zb. z art. 297 &1 KK w zw. z art. 11 &2 KK

no tak to co jak brat podkabluje to bank odrazzu to sprawdza?mi sie wydaje ze poki jest kredyt splacany to sie nie przyczepia chyba ze brat by podkablowal na policje

[cytat="21dana"] no tak to co jak brat podkabluje to bank odrazzu to sprawdza?[/cytat]
powinni

[cytat="21dana"] mi sie wydaje ze poki jest kredyt splacany to sie nie przyczepia chyba ze brat by podkablowal na policje [/cytat]

spłata kredytu a podrobienie zaswiadczenia to 2 rozne rzeczy...

a kto mi wogóle odpisuje na te pytania jakiś perawnik

Witam! Rodzina może Wam zaszkodzić i to bardzo składając zawiadomienie o takiej sprawie do prokuratury!!!

Powrót