Kredyt po zmarłym dziadku !

• Autor wątku Autor wątku bluetychy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bluetychy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie. Sprawa być może została już tutaj poruszona, ale interesuje mnie jej odmienny watek.

Mój dziadek (ojciec matki) zostawił swoją rodzinę gdy mama była jeszcze mała i rozwiódł się z babcią. Zył ze swoją konkubiną kilkanaście lat odsuwając się od rodziny. 3 lata temu mieszkając w domu starców zaciągnał kredyt w wysokości 3000zł, po czym zmarł po 2 miesiącach (spłacając zaledwie 400zł rat) Nikt o tym nie wiedział, a rodzina dowiedziała się o tym dopiero wtedy, gdy bank za pośrednictwem Firmy Adwokackiej wysłał do mojej mamy Wezwanie do spłaty kredytu wraz z odsetkami - 4800zł (2600 + odsetki) w terminie do 7 dni (naliczając 2,20zł za każdy dzień odsetek)

Czy jest jakaś możliwość nie spłacenia tego? Prosze o pomoc ..

Rodzice Nic po nim nie brali, ale nie podpisywali niczego na zrzekanie sie spadku ..

Wiem ze w przypadku nie zrzekniecia sie. dziedziczy sie spadek ustawowo, ale czy w przypadku gdy dziadek rozwiódł sie i zostawił rodzine to nie ma znaczenia?

Nie ma znaczenia. Dzieci i tak dziedziczą jeżeli nie było testamentu.

Kiedy dowiedzieliście się o śmierći?

Macie 6 miesięcy od daty śmierci spadkodawcy - dziadka na odrzucenie spadku może nie jest za pózno.

fortunat napisał:
Macie 6 miesięcy od daty śmierci spadkodawcy - dziadka na odrzucenie spadku może nie jest za pózno.

bluetychy napisał:
3 lata temu mieszkając w domu starców zaciągnał kredyt w wysokości 3000zł, po czym zmarł po 2 miesiącach (spłacając zaledwie 400zł rat)

hmmm

w sumie to jest 6 miesiecy o dowiedzeniu się o smierci..

Podobno ślepi nie błądzą... może warto spróbować.

Ostatnia edycja:
Powrót