Kredyt samochodowy a wypłata odszkodowania

• Autor wątku Autor wątku kaliomekki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaliomekki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, jestem nowy na forum więc prosze o wyrozumiałość i poprawki:) Niedawno kupiłem samochód na kredyt samochodowy w banku Dominet. Oczywiście mam cesje na ubezpieczenia i musze wykupować ac z konieczności na kredyt, który mam zaciągnięty! I teraz tu moje pytania: jak to jest z wypłatą odszkodowań na moje auto czy ubezpieczenia ac i oc bedą wypłacane mi czy bankowi bo gdzieś przeczytałem że bank musi zdecydować gdzie wypłacić pieniądze w związku z tym czy zalegam z ratami czy nie?! Aha dodam że mam ubezpieczenie w PTU nie sądze że jest to dobra ubezpieczalnia ale musiałem szybko sprawe załatwić z ubezpieczeniem.:confused:

Pieniądze dostaje oczywiście bank. Jeśli jest to kradzież, to bank bierze sobie "brakującą" kwotę (chodzi o spłatę kredytu), zaś resztę oddaje Tobie. W przypadku szkody z OC niemal na 100% bank zażyczy sobie naprawy auta, na fakturę, którą opłaci ubezpieczyciel sprawcy.
Każda złotówka przechodzi przez bank.

Różnie to bywa, czasem banki zgadzają się na wypłatę odszkodowania włascicielowi, pod warunkiem, że nie jest to szkoda całkowita.
W przypadku odszkodowania z AC bank prawdopodobnie zażąda doubezpieczenia po szkodzie.

Powrót