Kredyt Samochodowy - Bank nie chce oddać Karty Pojazdu

• Autor wątku Autor wątku pepe1804
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pepe1804

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,
opiszę po krótce moją sytuację:
Witam,
opiszę sytuację:
w 2008 roku wziąłem kredyt na samochód.
w 2009 roku straciłem pracę, przestałem spłacać kredyty
w 2010 roku na wniosek innego banku komornik zajął samochód ale pozostawił u mnie pod dozorem (czyli mogłem używać ale nie dysponować, sprzedawać itd)
na samochodzie współwłaścicielem jest bank który udzielał mi na niego kredytu.
Bank wypowiedział umowę itd.
Około 2013 roku skontaktował się "pełnomocnik banku" że chce samochód odebrać bo umowa wypowiedziana itd - przekazałem informację że na samochodzie jest aktualnie komornik. Powiedział ok i tyle było rozmowy.
w 2015 roku ponownie skontaktował się inny "pełnomocnik" i jemu również powiedziałem że nie mogę mu przekazać samochodu ponieważ jest zastaw komorniczy i dałem mu dane komornika. Przy okazji dodam że gdy komornik zajmował pojazd pytałem go co mam w razie takiej sytuacji zrobić i powiedział że auto jest zajęte i nie moge go nikomu przekazywać. Pan pełnomocnik zapytał czy odmawiam wydania i powiedziałem że TAK ponieważ jest w dyspozycji komornika - Pan powiedział że skontaktuje się z "przełożonym i zadzwoni" - oczywiście nie dzwonił juz.
Rok 2018 - Komornik zdjął zajęcie na pojeździe.
AKTUALNA SYTUACJA:
Samochód nie nadaje się do użytkowania, wystosowałem pismo do Santander Bank z prośbą o wydanie Karty Pojazdu oraz pisemniej zgody na zezłomowanie pojazdu ze względu na jego znaczną degradację.
Dzisiaj otrzymałem pismo z Banku ,że owszem wyrażą zgodę i wyślą kartę pojazdu ale UWAGA: jak wpłacę na konto 2000 zł!!!
Ewidentne jest tu działanie banku aby przerwać lub przywrócić okres przedawnienia tak aby mogli za chwilę windykować sobie resztę.
Przypomne ,że kredyt jest przedawniony.
PYTANIE: co mogę zrobić, na jakie przepisy się powołać aby odzyskać z banku kartę oraz zgodę na złomowanie bez żadnych wpłat?
W moim pierwotnym piśmie do banku przedstawiłem im dwie opcje: albo wyrażają zgodę na złomowanie albo proszę o zabranie samochodu przez bank jako współwłaściciela pojazdu.
Bank juz kilka lat temu też uniemożliwił mi wpisanie instalacji GAZ do dowodu a potem uniemożliwiał dokonywanie badań technicznych ponieważ w dowodzie nie było miejsca na kolejne a karty odmówił wydania.
Proszę o POMOC co napisać do banku, jak działać?
dziękuję

Pismo z Banku:

Szanowny Panie
W odpowiedzi na korespondencję przesłaną za pośrednictwem poczty elektronicznej 12.02.2021 r. oraz 26.02.2021 r., Santander Consumer Bank S.A. (dalej: Bank) informuje, że wyda zgodę na zezłomowanie oraz wyrejestrowanie pojazdu marki, nr VIN:, rok produkcji 1999, a także wyśle do Pana kartę pojazdu, po dokonaniu wpłaty na rachunek przedmiotowej Umowy (nr rachunku) kwoty w wysokości 2.000,00 PLN (słownie PLN: dwa tysiące złotych 00/100).
Po dokonaniu wpłaty ww. kwoty potwierdzenie wpłaty ze wskazanym w tytule wpłaty nr Umowy należy wysłać na adres: zailz@santanderconsumer.pl.
Odnoszą się z kolei do postawionego zarzutu na długi termin rozpatrywania Pana sprawy informujemy, że Bank udziela odpowiedzi na pisma/wnioski Klientów w terminie 30 dni od daty wpływu do Banku. W przypadku Pana sprawy termin ten został przez Bank dochowany.
Informujemy również, iż ww. pojazd znajduje się w Pana posiadaniu i to Pan powinien zadbać o zawarcie obowiązkowej polisy OC ubezpieczenia pojazdu.
Należy również podkreślić, że Bank we wcześniejszej korespondencji wysyłał do Pana Wezwania do wydania Bankowi pojazdu czego jednak Pan nie uczynił. Ostatnie pismo w tej sprawie było wysłane do Pana w dniu 05.05.2018 r.
Jednocześnie informujemy, że na dzień 08.03.2021 r. kwota zadłużenia wymagalnego wynosi 000000 PLN.
W przypadku, jeśli Pana adres korespondencyjny uległ zmianie prosimy o kontakt z Infolinią Banku pod nr telefonu 195 00 lub przesłanie pisemnej dyspozycji z odręcznym podpisem w celu jego aktualizacji.

Należy również podkreślić, że Bank we wcześniejszej korespondencji wysyłał do Pana Wezwania do wydania Bankowi pojazdu czego jednak Pan nie uczynił.

Wiec bank chcial bys im wydal pojazd? Dlaczego tego nie zrobiles?

Ponieważ na samochodzie był komornik i nie wyraził zgody. Bank o tym doskonale wiedział. Jego "pełnomocnicy" którzy chcieli odebrać samochód po kontakcie z komornikiem odpuszczali temat. Było tak 2 razy. za 3 razem Bank nawet złożył zawiadomienie do prokuratury która oczywiście umorzyła postępowanie ze względu na zajęcie komornicze.

od kilku miesięcy już nie. dlatego właśnie zwróciłem się do banku z wnioskiem o dwie opcje:
wydanie karty pojazdu i zgody na złomowanie i wówczas ja się tym zajmuję albo opcja 2 przysyłają kogoś żeby zabrał samochód z posesji, jest przeniesienie własności i dla mnie sprawa zakończona.
Bank chce wyciągnąć wpłatę 2000 żebym tym samym przerwał bieg i przywrócił im możliwość dochodzenia na drodze egzekucji. Tego nie zrobię.

Wiec im odpisz, ze zgodnie z ich zyczeniem z 2018 roku zawiadamiasz ich, ze na aucie juz nie ma komornika i moga go odebrac w kazdej chwili.

w przygotowywanym piśmie właśnie taką informację zawarłem :) ale oni ewidentnie nie chcą zabierać samochodu bo taka propozycja była już z mojej strony w pierwszym piśmie. Oni chcą, co jest oczywiste i zrozumiałe, pozbyć się balastu jakim jest wrak oraz przy okazji złapać mnie na spłatę przez egzekucję.
Czy bank może tak utrudniać zarządzanie pojazdem? Tak jak uniemożliwiał wyrobienie nowego dowodu czy rejestracji instalacji LPG?

Tak dopytam, czy przez ten czas było opłacane OC pojazdu?

Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka

no oczywiście, cały czas ja opłacałem OC :( i nadal opłacam niestety

Powrót