Kredyt w banku, komornik i windykacja

• Autor wątku Autor wątku xMecenas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xMecenas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
w 2009r grudzien wzialem kreedyt w BGZ, wszystko bylo dobrze byla praca splacalem. Zostalem zwolniony i zaczely sie problemy listy od BGZ pozniej komornicy sadowi nastepnie frmy windykacyjne jak Corpus Iuris, intrium justitia.
Ostatni list dostalem na poczatku tego miesiaca; grudzien od Corpus Iuris ze wpisza mnie na rozne portale internetowe.

Chcialem sie zapytac co moge dalej robic? Pracuje na czarno zarabiam 800zl miesiecznie mam zone i dwojke dzieci pomogaja nam w miare mozliwosci moi rodzice czy jesli nie bede placil grozi mi cos powaznego z tego tytulu? Chcialbym naprawde splacac ale nie mam z czego.

Cóż można doradzić... chyba najlepszym rozwiązaniem jest ugoda z Wierzycielem. Widząc, że i tak egzekucja nie przynosi skutku, pewnie będzie bardziej skłonny do jakiegoś kompromisu co do spłaty. Dług nie przepadnie, będzie się ciągał za Tobą, kwoty będą coraz większe, wcześniej czy później będziesz jednak coś miał, co będzie mógł zająć.

Chcialbym naprawde jakas ugode zawrzec, splacic i zyc spokojnie. Dzwonilem kiedys do Intrum ale chcieli kolosalne sumy miesiecznie a teraz to i na 200zl mnie nie stac zeby im splacac. Wiem ze mi nie umorza bo suma jest ogromna obecnie okolo 70tys zl ze bedzie to wisialo podejrzewam ze juz zawsze ze mimo wszystko na zadna kwote sie nie zgodza miesieczna jaka chcialbym im placic chodz zapewne nawet na odsetki by to nie wystarczylo.
A jest jakas suma minimalna abym mogl placic prawde mowiac na odczepnego aby nic mi nie grozilo?

xMecenas napisał:
Chcialbym naprawde jakas ugode zawrzec, splacic i zyc spokojnie. Dzwonilem kiedys do Intrum ale chcieli kolosalne sumy miesiecznie a teraz to i na 200zl mnie nie stac zeby im splacac.
Wiesz. Ja też mam marzenia, jak Ty. A skoro są to tylko marzenia, to trzeba zejść na ziemię.
Opisz bardziej dokładnie strukturę długu, kiedy była pierwsza egzekucja, kiedy się zakończyła, czy nowy wierzyciel ma nakaz itp.
200 zł to kosztuje dobre wino, a nie spłata długu 70 000 zł.

Jak napisał wyżej kolega - opisz istotne kwestie jak daty ostatnich spłat, daty klauzuli, egzekucji, umorzenia, czy był nakaz czy tylko BTE itp. Może być i tak, że sprawa przedawniła się ale tego teraz nie wie nikt tutaj bez konkretnych danych.
A jak 70 tys dług i brak perspektyw na spłatę to możesz skorzystać z niebawem wchodzącej w życie ustawy o upadłości. Przetestujesz i opowiesz.

tak jak ktoś pisał wyżej, w sumie jedynym rozwiązaniem w takiej sytuacji wydaje się być kontakt z wierzycielem. a jeśli Twoje długi przejęła firma windykacyjna, to możesz się z nimi skontaktować, np. firma kruk daje różne możliwość rozłożenia długu na raty z tego co wiem... inne firmy pewnie też jakoś pomagają.

xMecenas napisał:
Chcialbym naprawde jakas ugode zawrzec, splacic i zyc spokojnie. Dzwonilem kiedys do Intrum ale chcieli kolosalne sumy miesiecznie a teraz to i na 200zl mnie nie stac zeby im splacac. Wiem ze mi nie umorza bo suma jest ogromna obecnie okolo 70tys zl ze bedzie to wisialo podejrzewam ze juz zawsze ze mimo wszystko na zadna kwote sie nie zgodza miesieczna jaka chcialbym im placic chodz zapewne nawet na odsetki by to nie wystarczylo.
A jest jakas suma minimalna abym mogl placic prawde mowiac na odczepnego aby nic mi nie grozilo?

nie ma większego sensu, w chwili obecnej, bez podpisanej ugody wpłacać jakichkolwiek sum, ponieważ w większości przypadkach z tych wpłat zaspokajane są albo koszty egzekucyjne bądź odsetki....porozumienie to rozsądne wyjście

Ostatnia edycja:
Witam.
Otóż moja sprawa przedstawia się tak w 2001r podżyrowałem kredyt w Skoku. Kredyt nie został spłacony i został odsprzedany firmie windykacyjnej w 2012r t/z przeniesienie praw własności Kredyt był brany na 36 rat.
Moje pytanie brzmi następująco jako żyrant nie dostawałem żadnych wezwań i upomnień że kredyt nie zostawał spłacany. Czy w razie mojego nie farta mogę być ciągany do spłaty tego zadłużenia? Kwota nie była mała bo do spłaty całości było 15,600. Chciałbym uniknąć nie miłej niespodzianki sam na chwilę obecną spłacam kredyt żadnych zaległości i jeszcze dziecko mi się urodziło we wrześniu. Bardzo proszę o pomoc i udzielenie mi jasnej odpowiedzi. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
PS. Wszystkiego najlepszego w nowym roku.

helanin1232 napisał:
Bardzo proszę o pomoc i udzielenie mi jasnej odpowiedzi. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Z Twojego opisu (daty) wynika że sprawa jest przedawniona.
Więc w razie pozwania Twojej osoby przez firmę windykacyjną wystarczy podnieść zarzut przedawnienia.

Dzień dobry, mam pytanie.
Czy ktoś mógłby mi nakreślić, co dokładnie się stanie/co grozi w momencie zaprzestania płacenia rat kredytu (kredyt bardzo wysoki- ponad 800 tysięcy). I czy ratunkiem może być ogłoszenie upadłości konsumenckiej?

Joanna// napisał:
(kredyt bardzo wysoki- ponad 800 tysięcy). I czy ratunkiem może być ogłoszenie upadłości konsumenckiej?
Zapewne jest to kredyt zabezpieczony na hipotece. Licytacja.
Czego nie pokryje licytacja, być może obejmie upadłość ale na razie nikt nie wie jak ustawa będzie wyglądała w praktyce

helanin1232 napisał:
Czy w razie mojego nie farta mogę być ciągany do spłaty tego zadłużenia?

niestety ale jako poręczyciel możesz być pociągnięty do odpowiedzialności aczkolwiek Ja na Twoim i kredytobiorcy miejscu dokładnie przeanalizowałbym datę wymagalności roszczenia ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, iż dług uległ przedawnieniu

Dlugi czas nie mialem dostepu do internetu, po datach na listach po kolei wyglada to tak:
* 04.12.2009r kredyt
* 28.10.2010r Ostateczne wezwanie do zaplaty i wypowiedzenie umowy - BGZ
* 18.03.2011r wezwanie do zaplaty - intrum justitia
* 17.07.2012r wezwanie do zaplaty - kancelaria raven
* 17.09.2012r zawiadomienie o wszczeciu postepowania egzekucyjnego - komornik sadowy
* 30.10.2012r zajecie wierzytelnosci - komornik sadowy
* 06.11.2013r Zajecie wynagrodzenia za prace - komornik sadowy
* 24.07.2013r zajecie wierzytelnosci z rachunku bankowego - list alior bank
* 26.02.2014r informacja o zamiarze sprzedazy wierzytelnosci - BGZ
* 05.08.2014r Decyzja o skierowaniu sprawy do postepowania sadowego - Kancelaria Corpus Iuris
* 18.07.2014r Zawiadomienie o przelewie wierzytelnosci - Kancelaria Corpus Iuris
* 08.10.2014r Decyzja o skierowaniu sprawy do postepowania sadowego - Kancelaria Corpus Iuris
* 05.12.2014r Pismo informujace o opublikowaniu dlugu na dlugi.info - Kancelaria Corpus Iuris

Czy mozna to podciagnac pod upadlosc konsumencka?

W jakim trybie i kiedy umorzono postępowanie komornicze?

xMecenas napisał:
* 05.12.2014r Pismo informujace o opublikowaniu dlugu na dlugi.info - Kancelaria Corpus Iuris
Jaka dokładnie treść tego pisma? Jeżeli dosłownie opublikowanie (a nie oferta sprzedaży) - to można by próbować ich ładnie pociągnąć po kieszeni.

Co do sprawy i komornika, to należałoby zakładać umorzenie jako bezskuteczne. Wówczas w sprawie sądowej należy liczyć na obalenie dowodów powoda. Jeżeli umorzenie na wniosek - to czekamy na orzeczenie SN w takim temacie.

Powrót