Kredyt *** - wezwanie do zapłaty za jakiś dług brata

• Autor wątku Autor wątku petrelli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

petrelli

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Moja mama dostała wezwanie do zapłaty za jakieś długi brata.

On nie żyje od 2 lat, nie odrzuciła spadku po nim. Nie miał dzieci, miał żonę. Matka jego i mojej mamy żyje. Nie jesteśmy z nimi w kontakcie. Najpierw powinno się egzekwować dług u żony, potem rodzica a dopiero potem rodzeństwa jeśli tamci odrzucili spadek z tego co czytam (a moja babcia a jego mama raczej czegoś takiego nie robiła, nie wiem jak reszta rodzeństwa). Wezwanie jest od 'Kredyt Inkaso'. Z tego co czytam w necie lubują się w wykupywaniu długów od Orange (dawniej TP) i potem trują ludzi jakimiś wezwaniami do zapłaty. Nie pisze nic na jakiej podstawie ten dług powstał, kiedy, od kiedy. Pisze o jakiś odsetkach i kosztach procesu i egzekucji. W sumie ponad 1000zł do zapłaty. Czy nie powinno być czasami podanej jakiejś sygnatury akt? Jeśli był jakiś proces to chyba powinna zostać poinformowana by mieć w to wgląd. Każdy sobie może napisać, że jest jakiś dług do zapłacenia. Co robić?

***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nic nie robić. Nic nie wyjaśniać. Jeżeli dług jest z TP SA to wygląda to na mocno przedawnione. Zapuścili żurawia na zasadzie "może ktoś zareaguje". Ciebie interesują tylko listy z sądu. Nic więcej.

Niewiadomo czy mocno przedawnione. Napisane jest tylko "dawniej TP"

To odpowiedz sobie na pytanie: po co mieliby pisać o TP S.A.? Zresztą i tak nic teraz nie zrobisz. A jak zaczniesz "wyjaśniać" to mogą Cię tak zmanipulować że zapłacisz i jeszcze przeprosisz. Czekaj spokojnie na rozwój sytuacji.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót