Kredyt wzięty przeze mnie dla teściowej.

• Autor wątku Autor wątku spotpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spotpl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Piszę tutaj poniewaz jestem w kropce. Ok 2 lat temu wziąłem kredyt dla teściowej, który miała mi spłacic w 6 miesięcy. Z racji tego ze jest on wzięty na 65 miesięcy to spłacone jest dopiero 25 rat. Gdy godziłem sie na kredyt między mną a tesciową były lepsze relacje i inne obietnice, które nie zostały dotrzymane. Na dzień dzisiejszy psuje się kontakt dlatego chciałem napisac oświadczenie, w którym zawarte byłyby informacje na temat kredytu, wielkosci oraz co ważne wszelkie dane adresowe oraz oświadczenie ze to własnie tesciowa jest właścicielem tego kredytu. Chodzi o formę zabezpieczenia się przez ewentualnym zatrzymaniem spłaty tego kredytu. Bardzo prosze o radę co powinno byc zawarte w takim oświadczeniu i czy oczywiscie jest sens jego pisania by po podpisaniu takiego papieru byłbym w stanie sądownie roszczyć o spłatę zadłuzenia od tesciowej?
Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedz.

spotpl napisał:
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Piszę tutaj ponieważ jestem w kropce. Ok 2 lat temu wziąłem kredyt dla teściowej, który miała mi spłacić w 6 miesięcy.
Niestety to Pan podpisał umowę kredytową z bankiem, i w razie trudności z jego spłatą, wierzyciel czyli bank, będzie od Pana domagał się zwrotu zadłużenia - nie od teściowej.

Czyli nie jestem w stanie na podstawie oświadczenia spisanego przy świadkach roszczyć pieniędzy za owy kredyt?

Teraz to zależy tylko od uczciwości teściowej, jeśli jest w porządku to kredyt spłaci, jeśli nie, to będzie musiał go spłacić Pan, rozumiem że żyrantów pan nie posiadał?.

Nie posiadam żyrantów. Postaram sie spisac to oświadczenie i podpisze je w obecnosci świadków, może się troche przestraszy... bo jestem w dziwnej sytuacji a 15tyś do spłaty...

Każde działanie, które może zmusić dłużnika do zapłaty jest dobre, tylko musi się ono mieścić w ramach obowiązującego prawa, pozdrawiam.

A tak tylko dopytam się, czy na podstawie oświadczenia sporządzonego w 2 kopiach oraz ewentualnego nagrania, które dokonane zostanie w czasie podpisania tego oświadczenia, przyznania się do posiadania kredytu przez teściową a umowy sporządzonej miedzy mną a bankiem jestem w stanie roszczyć sądownie o pokrycie kosztów/zadłużenia kredytowego?
Czy jest to niewykonalne i nic nie wskóram takim działaniem?

Wg. prawa pożyczka powyżej 500 zł powinna mieć formę pisemną, powinno się także od niej odprowadzić podatek.
Formalnie pożyczyłeś teściowej 15 tyś naruszając prawo.
Nikogo nie obchodzi, że brałeś dla teściowej, to ty jesteś dłużnikiem.

Jeżeli uda ci się zdobyć przyznanie do długu i zobowiązanie do zwrotu określonej kwoty, to możesz wystąpić na drogę sądową - sprawa cywilna.

Powrót