Kredyt zagraniczny

• Autor wątku Autor wątku aaoodd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aaoodd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam , mam pytanie dotyczace kredytu zaciagnietego zagranica , otoz w polowie 2009 roku wziąłem kredyt na auto wplacilem polowe wartosci auta ok.22 tys. zł po kilku miesiacach spowodowałem wypadek samochodowy i oddałem auto w rece banku , bank wystawil auto na aukcji i sprzedal za ok 15 tys. zl zostało mi 10 tys zł zadłuzenia . do tej pory nikt w zwiazku z ta sprawa sie do mnie nie odezwal. Moje pytanie brzmi jakie konsekwencje mnie czekaja i w jaki sposob ewentualnie najlepiej splacic sie , dodam tylko ze rzecz dziala sie na islandii a wypadek byl taki ze go ac nie pokrywalo .
Z góry dziekuje i pozdrawiam

ps. jezeli w złym temacie zadalem pytanie prosze admina o przeniesienie watku do wlasciwego dzialu

Należy skontaktować się bankiem - kredytodawcą i ustalić co się w tej chwili dzieje ze zobowiązaniem.

Długi należy spłacać.

To ze wypadało by sie skontaktowac z bankiem jest jasne natomiast jakie sa konsekwencje braku jakichkolwiek wplat przez te 2 lata i czy sprawę moze przykryc "kurz". Przedawnienie czy taki pojecie ma tu jakakolwiek racje bytu ?

Obowiązują w tym przypadku przepisy Islandii. Nie wydaje mi się, abyśmy dysponowali specjslistami z tego regionu..

Konsekwencje takie jak wszędzie, sąd, koszta etc. Bez orzeczenia sądu przedawnienie następuje po 4 latach, z orzeczeniem po 10 latach. Jak natomiast jest ze ściganiem takiego długu - niestety nie wiem jako że nie są członkami UE (jeszcze) i nie wiem jak wygląda to w świetle europejskiego nakazu zapłaty.

Powrót