Kredyty wzięte dla kogoś innego

• Autor wątku Autor wątku belas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Do sądu w Lublinie nie trzeba dawać żadnego uzasadnienia.
A podstawa prawna? Aktualna, bo tak owszem, było i to całkiem niedawno. Uzasadnienia może nie, ale samo "sprzeiwiam się" bez choćby jednego zarzutu już nie działa.

Syphar, czy w uzasadnieniu napisać tylko to jedno zdanie?
Nic nie uzasadniać. Zgłosić zarzuty:
- powód nie wykazał roszczenia
- każde inne jakie się ma, nie widziałem teog pozwu

I wnieść o:
- oddalenie powództwa w całości

W pozwie są podane kwoty do spłaty. Jest zdanie - powód udzielił Pozwanemu kredytu Umowa pozyczki gotówkowej nr.................. w ramach którego Pozwany otrzymał kredyt w wysokości....................
Nic więcej nie wymyślę.
Niewiele jest dokumentów, które kredytobiorca dostał od tej kobiety.
Czy całkowicie pominąć te żale, ktore piszę w powyzszych postach?

A co one mają za znaczenie? Te żale właściwie należałoby kierować... do siebie. Skoro napisali, że pozwany otrzymał kredyt - zarzut rozwinąć:
powód nie wykazał roszczenia - pozwany nie otrzymał kredytu, pieniędzy nie wypłacono.

No i standardowy wstęp, że zaprzeczam wszelkim twierdzeniom i wnioskom powoda, wnoszę o oddalenie powództwa w całości.

I tyle. Tam jakaś egzekucja komornicza jest?

Tylko że to wszystko pod warunkiem, że piszesz tutaj prawdę. Moim zdaniem jest nie do pomyślenia, by bank wydał pieniądze w gotówce (kredyt) i nie miał pokwitowania ich odbioru przez kredytobiorcę - a potem nie przywołał go w pozwie. Ale jeśli tak zrobił rzeczywiście, to żadnego kredytu nie było. A jak nie było, to co te żale mają do rzeczy?

Syphar, podam przykład ostatniego sprzeciwu wysłanego przeze mnie.
Nigdy nie zgłaszałem zarzutów, a wysłałem taki niejeden :)
Wszystkie pod tą samą regułkę...

Chyba że mi się po prostu za każdym razem udało.

Później sąd właściwy wezwie i tak do uzupełnienia braków i wtedy na formularzu SP można wykazać wszystko, a do tej pory zebrać wszystko co trzeba w głowie i ładnie to napisać.

Wszystkie pod tą samą regułkę...
W której, choć nie nazwany wprost, sformułowałeś zarzut... Niewłaściwości miejscowej sądu.

Później sąd właściwy wezwie i tak do uzupełnienia braków i wtedy na formularzu SP można wykazać wszystko, a do tej pory zebrać wszystko co trzeba w głowie i ładnie to napisać.
Można i tak. I tak zarzut nienależności podnieść warto. A wezwie albo i nie wezwie. Mnie jakoś nigdy nie wzywa, może dlatego, ze z marszu podnoszę wszystkie poza, oczywiście, przedawnieniem?

Wszystko co piszę, wiem od kredytobiorcy. Egzekucji komorniczej nie ma. Zaczęłam pisać w tym wątku, żeby zapytać o swoją sytuację, widząc nieuchronność egzekucji komorniczej kredytobiorcy.
Czy zarzut niewłaściwości miejscowej sądu też podnieść?

Ostatnia edycja:
Wszystko co piszę, wiem od kredytobiorcy.
Dlatego piszę, że żadnego kredytu to on nie brał, chyba, że... Napisałaś nieprawdę na temat pozwu. Bo prawdy możesz zwyczajnie nie znać.

Powrót