Kronika Filmowa+zdjęcia użyte w prezentacji na konkurs

• Autor wątku Autor wątku abako
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abako

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
w prezentacji na konkurs chciałabym wykorzystać:
1) Fragmenty Polskiej Kroniki Filmowej (1948 i 1950).
2) Zdjęć osoby, o której jest prezentacja i która zmarła w roku 1969.
3) Fragmenty wywiadów, które są czytane przeze mnie.

Chciałabym, aby w prezentacji w tle pojawiały się obrazy z Kroniki Filmowej, a w audio fragmenty wywiadów.

Czy mogę zrobić to korzystając z prawa cytatu :http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html
oraz z informacji na wiki, że "fotografie korzystają z nieograniczonej ochrony prawem autorskim dopiero od roku 1994. Wcześniej, na podstawie ustawy o prawie autorskim z roku 1926 i art. 2 ust.1 ustawy o prawie autorskim z roku 1952 korzystały tylko fotografie posiadające "wyraźnie zastrzeżenie prawa autorskiego"?

Witam,

to, czy uzasadnione będzie użycie prawa cytatu, ocenić może jedynie Pan sam, gdyż tylko Pan ma wyobrażenie o swoim przyszłym dziele. Trzeba pamiętać, że prawo cytatu można zastosować w tworzonym utworze, jeśli istotna część zawartości TWÓRCZEJ utworu pochodzi od jego autora, nie zaś z cytatów. Dodatkowo cytaty powinny być WYRAŹNIE OZNACZONE i WYODRĘBNIONE, tak, by nie mylić się z ORYGINALNĄ treścią utworu stworzoną przez autora. Wprowadzenie, na przykład, projekcji PKF w tle, może być kłopotliwe w uzasadnieniu.

Dziękuję za odpowiedź.
Znalazłam informację, iż czas trwania praw majątkowych w odniesieniu do nadań programów RTV (licząc od roku pierwszego nadania) to 50 lat. Chciałam na podstawie tego użyć fragmenty Kroniki.
Im więcej zaczęłam szukać informacji na temat "czy mogę", tym bardziej się w tym gubię;)

A jest Pan pewny, że w przypadku PKF można mówić o nadaniach programów RTV - wydaje mi się, że to utwór filmowy, przeznaczony do rozpowszechniania w kinach, a dopiero później, ewentualnie w TV.

Nie jestem pewna. Byłam, ale już nie jestem.

Powrót