Krotkie pytanie

• Autor wątku Autor wątku eplus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eplus

Użytkownik
Odpowiedzi
76
Witam. Wyrok zapadl z Art. 284§2kk Na karte Dwa lata pozbawienia wolnoisci w zawieszeniu na cztery lata. Na podstawie Art. 46§1 Zobowiazuje oskarzonego do naprawienia szkody w caloci.
Pytanie jest proste. W jakim czasie trzeba naprawic ta szkode (Sad ni wyznaczyl zadnego terminu) Tylko naprawic szkode i juz.
Dziekuje.

Wydaje mi się że powinien być wyznaczony termin. Najlepiej jak zadzwonisz do sądu i dowiesz się jaki masz mieć na to termin

Przy tym fragmencie na pewno powołany jest jakiś przepis kk. Jaki?

[cytat="Barbie"]Wydaje mi się że powinien być wyznaczony termin. Najlepiej jak zadzwonisz do sądu i dowiesz się jaki masz mieć na to termin[/cytat]

właśnie, że nie powinien być wyznaczany termin ale sądy zazwyczaj to robią.
Jeżeli sąd nie określił terminu to świadczenie jest wymagalne od dnia uprawomocnienia się wyroku.

O.K. "Jeżeli sąd nie określił terminu to świadczenie jest wymagalne od dnia uprawomocnienia się wyroku".
Ale do kiedy trzeba naprawic ta szkode.

Wyrok brzmi dokladnie tak:
I oskarzonego ...... ....... uznaje za winnego, zarzucanego mu czynu wyczerpujace dyspozycje art.284§2kk, i za to na podstawie art.284§2kk skazuje go na kare 2lat pozbawienia wolnosci i kare 10stawek dziennych grzywny ustalajac wysokosc jednej stawki dziennej na kwote 80PLN

II na podstawie art.69§1 i 2kk w zw. z art.70§1 pkt.1kk wykonanie orzeczonej w pkt.I kary pozbawienia wolnosci warunkowo zawiesza na okres 4lat proby.

III na podstawie art.46§1 kk zobowiazuje oskarzonego .... .... do naprawienia szkody w calosci poprzez zaplatena rzecz .... .... kwoty .... ....

I pkt. IV koszta Sadowe

W jakim terminie mam napriwic ta szkode?

Moim zdaniem obowiązek ten należy wykonać niezwłocznie po uprawomocnieniu się wyroku.
W przypadku uchylanie się od tego obowiązku sąd może zarządzić wykonanie kary, którą uprzednio zawiesił.

[cytat:z4je6v46]2007.02.22 wyrok SN WA 6/07 Prok.i Pr. 2007/6/5
Określenie przez Sąd w zaskarżonym wyroku terminu naprawienia szkody, w wypadku orzeczenia tego obowiązku jako środka karnego na podstawie art. 46 § 1 k.k., nie znajduje żadnego oparcia w przepisach Kodeksu karnego. Zgodnie z treścią art. 9 § 1 i 2 k.k.w. postępowanie wykonawcze wszczyna się bezzwłocznie, gdy orzeczenie stanie się wykonalne. Orzeczenie zaś staje się wykonalne z chwilą uprawomocnienia, chyba że ustawa stanowi inaczej. (...) Z chwilą uprawomocnienia się wyroku orzeczony środek karny w postaci obowiązku naprawienia szkody staje się wymagalny i wykonalny.[/cytat:z4je6v46]

Przede wszystkim, prosze nie zmieniać postu po tym, jak ktoś(w tym wypadku ja), zadał Panu pytanie.

Świadczenie jest wymagalne od dnia uprawomocnienia się wyroku, czyli od tego momentu popada Pan w zwłokę, jeśli świadczenia Pan nie uiści.

Czyli powinien Pan uiścić świadczenie najpóźniej w dniu uprawomocnienia się wyroku ( i właściwie najwcześniej też w tym dniu).

Czyli powinienem ta kwote zaplacic odrazu? Problem jest taki ze jest to kwota 60000PLN Nie mam takich pieniedzy zeby zaplacic natychmiast. Czy jak bede to placil w ratach to Sad tez odwiesi kare? I czy Sad wogole musi ja odwieszac?

Proponuje porozumieć się w tej sprawie z pokrzywdzonym.
Sąd nie musi odwieszać kary w takim przypadku ale może to zrobić.

Dziekuje bardzo za pomoc. Pozdrawiam.
Temat do zamniecia.

Powrót