KRS - ujawnienie wspolnika sp. z o.o.

• Autor wątku Autor wątku Dura_lex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dura_lex

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 243
Witam!

Moje pytanie dotyczy KRS i brzmi następująco:
Czy w AKTACH rejestru musi byc ujawniony wspolnik, ktory ma udzialy o wartosci mniejszej niz 10 % kapitalu zakladowego??

Tak, na liście wspólników stanowiącej obligatoryjny załącznik do wniosku o wpis spółki i zmian podmiotowych.

Jak zwykle mnie ratujesz :)

Czy aktualna lista wspolnikow jest w aktach KRS umieszczona w jakims latwo dostepnym i czytelnym miejscu czy trzeba wertowac akta w celu wyszukania ostatniego wniosku o zmiany podmiotowe i jego zatwierdzenia??

Dzieki za odpowiedz.

Hmmm, rejestrowałem kilka spółek z o.o. i na załączniku do wniosku o wpis spółki do rejestru nigdy nie wpisywałem wspólników posiadających mniej niż 10% udziałów. Dane tych wspólników można odczytać z innych dokumentów znajdujących się w aktach ale sam sąd nie powinien ich umieszczać w żadnym rejestrze.

Po zastanowieniu się: czy sąd ma prawo tworzyć na użytek własny zestawienie wszystkich wspólników i dołączać go do akt bo chyba o tego typu dokument było pytanie?

Tak bylo w tzw. RHB (podobno).
Chodzi mi o aktualny spis wspolnikow (od ostatniej ew. zmiany).

Flamaster: czytaj dokładnie pytanie i odpowiedź, Dura lex chodziło właśnie o listę wspólników zawartą w dokumentach, a nie o wpisy w rejestrze.

Poza tym KSH jest tu dość jednoznaczne:
[cytat:19a1i1q9]
Art. 167. § 1. Do zgłoszenia spółki należy dołączyć:
(...)
§ 2. Jednocześnie ze zgłoszeniem należy złożyć podpisaną przez wszystkich członków zarządu listę wspólników z podaniem nazwiska i imienia lub firmy (nazwy) oraz liczby i wartości nominalnej udziałów każdego z nich.
[/cytat:19a1i1q9]
A przepis stosuje się odpowiednio do zmian.

Dzieki serdeczne.

Sumujac, nalezy odnalezc ostatnio zatwierdzoną zmiane wspolnikow.

Powrót