Kruk skierował sprawę na drogę postępowania sądowego

• Autor wątku Autor wątku Weronika Krupa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Weronika Krupa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam!szukam pomocy i jakichkolwiek informacji w sprawie:W 1999 roku zgubiłam dowód osobisty tego samego dnia zgłosiłem zagubieni na komisariacie i złożyłem dokumenty o wyrobienie nowego dowodu.W 2001 roku przyszło mi pismo z Centertel ptk że na ten zgubiony dowód zostały zakupione telefony i przyszła faktura do zapłacenia,Ja wyjaśniłem ze tamten dowód jest nieaktualny ,że został zgubiny iż doszło do oszustwa i okazałem się nowym dowodem.Po czy Pani przyjeła zgłoszenie i sprawa ucichła,nie było żadnego odzewu . . . do dnia 27.10.2011 przyszło pismo cytuję:
Firma windykacjna kruk s.a informuje że rozpoczęto proces kierowania sprawy do sądu i nakaz zapłaty kwoty ok.2000zł w sprawie szczegóły sprawy zadłużenie wynika z umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych przez ptk centertel sp z .o.o kruk s.a. iż w dniu 06,05,2004 zakupiła dług od ptk centertel sp z.o.o.Wierzytelność nabyta została drogą cesji w dniu 07,11,2005 od kruk sa przez Secapital s a Rl .W dniu 10,1,02006 Secapital s a Rl sprzedał dług do Prokura NS FIZ KRUK S.A. Działa w imieniu i na rzecz Prokura NS FIZ.
Szukam pomocy ,porady co z tym zrobić czy płacić?czy czekać na sprawę sądową a może dług został już przedawniony bo słyszałam że jest i tak możliwość.Prosze o odpowiedzi Weronika:(

Skoro ma Pani zgloszenie na policje zagubionego dowodu to sprawa jest dla mnie oczywista. PO pierwsze taki dlug przedawnia sie po 3 latach i ewidentnie jest przedawniony. Skoro nie maja nakazu sadu to probuja od Pani wyludzic te pieniadze.
Jak dostanie pani nakaz zalaty to moze sie Pani odwolac od niego albo skladajac sprzeciw albo zarzuty w zaleznosci od tego w jakim trybie bedzie nakaz.
Jak narazie prosze im jasno powiedziec ze domagaja sie przedawnionego dlugu

bardzo dziękuję za odpowiedz,ale chyba mam jednak problem właśnie mąż wrucił z komisariatu na którym powiedzieli mu że nie mają tego zgłoszenia że było to tak dawno i mogło się zagubić {cała nasza policja:mad:],ale powinni miec dokument w Urzędzie Stanu Cywilnego ,gdyż był wyrabiany nowy,to też powinien byc jakiś dowód!!!

mimo wszystko przedawniony, czesto cos gubia, ehhh

bardzo dziękuję za podpowiedzi,od razu lżej na duszy!!!

mam jeszcze pytanie czy w takim razie mam wysłać pismo do firmy windykacyjnej z sprawą że dług jest przedawniony według ar.118kc czy lepiej wogule się z nimi nie kontaktować,i nic nie wysyłać,czy poprostu czekać na pismo z kancelari prawnej????????????

Jak trzeba wnieść sprzeciw?trzeba pobrać odpowiednie druki z sądu czy mozna napisać samemu??????

W żadnym razie nie kontaktować się z tą firemką! Jeżeli przyjdzie nakaz zapłaty, będzie czas na wniesienie sprzeciwu. Przedawnienie to raz, ale zaprzeczenie prawdziwości dokumentu prywatnego to dwa (art. 253 KPC) i samemu trzeba udowodnić, że się umowy nie podpisywało. Ale trzeba wiedzieć, że po wniesieniu sprzeciwu od Nakazu Zapłaty, sprawa rozpoznawana jest w trybie uproszczonym, bez możliwości przedłożenia dowodu z opinii biegłego, w tym także opinii grafologicznej, co do autentyczności podpisu. Czyli z jednej strony, to do strony zaprzeczającej należy obowiązek udowodnienia, z drugiej strony, nie można tego skutecznie udowodnić w postępowaniu uproszczonym. Pozostaje wniosek o wyłączenie sprawy do postępowania zwykłego, który sąd...odrzuci, bo to czy sprawa "zasługuje" na postępowanie zwykłe, ocenia sąd autorytatywnie na podst. art. 505 7 KPC.
To długa i zawiła procedura, dlatego, dla świętego spokoju podniósłbym skuteczny niemal natychmiast zarzut przedawnienia zgodnie z brzmieniem art. 118 KC

dziękuję bardzo,ale czy pozew o przedawnieniu mama wysłać do kruka czy dopiero jak przyjdzie pismo z nakazem płatniczym z sądu lub kancelarni prawnej,bo jak na razie przyszło tylko od kruka,a oni wysłali sms-y ,że sprawa została wniesiona do sądu i nic wiecej ..........................................

No, to skoro wniesiono do sądu, to proszę czekać i odebrać list z sądu.
Z żadną kancelarią proszę się nie kontaktować, z Krukiem także nie. Dodam, że jedynym organem uprawnionym do egzekucji przymusowej w Polsce, póki co jest Komornik Sądowy, ewentualnie Poborca Skarbowy w administracji.
Ale do komornika to jeszcze bardzo daleka droga.
Jak już list przyjdzie, będzie w nim: nakaz zapłaty, odpis pozwu. Wówczas będzie podstawa do wniesienia sprzeciwu i odpowiedzi na pozew, lub tylko samego sprzeciwu z podniesionym w nim zarzucie przedawnienia roszczenia.

A czy nie najlepszym wyjściem z tej sytuacji było by poinformowanie prokuratury o przestępstwie (bo ewidentnie podpisanie umowy (sfałszowanie podpisu) na dane ze skradzionego dowodu osobistego są przestępstwem)?
W dodatku przestępstwem na szkodę Centertel ptk (bo to oni ponieśli starty finansowe na skutek podpisania umowy przez podstawioną osobę).

Rafmik, słuszne stwierdzenie - to PTK Centertel jest pokrzywdzonym...
Po stronie osoby zobowiązanej nakazem zapłaty do zapłaty na rzecz Centertel spoczywa obowiązek wykazania przed sądem iż to nie on podpisywał umowę (art. 253 kpc), o ile oczywiście przeczy autentyczności takiej umowy.
Zawiadamia ten, kto poniósł szkodę. Oczywiście, osoba, której skradziono dowód także może zawiadomić prokuraturę, gdyż każda osoba mająca wiadomość o przestępstwie powinna zawiadomić organa ścigania.
Ale nie wstrzymuje to cywilnego postępowania egzekucyjnego wobec osoby dłużnika.

Także najpierw obrona przed niesluszną egzekucją, potem dopiero prokuratura (i to ewentualnie).

bim0003 napisał:
.

Także najpierw obrona przed niesluszną egzekucją, potem dopiero prokuratura (i to ewentualnie).

Nie zgodzę się z Tobą.
Każda osoba może poinformować organy ścigania o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, nie musi to być wcale poszkodowany.

Wg mnie Weronika powinna pójść na komendę, złożyć zawiadomienie o o podejrzeniu popełnienia przestępstwa - że ktoś sfałszował jej podpis na umowie oraz używał skradzionego jej dowodu. Oraz, że działania te były na szkodę PTK Centertel.
Prokuratura na 99.9% rozpocznie śledztwo z tej sprawie (ściągnie oryginał umowy z PTK Centertel, zleci wykonanie ekspertyzy przez grafologa, ustali, że Weronika faktycznie zgubiła dowód - wyciągnie z komendy info o zgłoszeniu utraty dowodu, oraz wyciągnie oryginał wniosku o nowy DO).

A w sprawie KRUKa w sądzie cywilnym - napisać do sądu, że NIGDY, żadnej umowy z firmą PTK Centertel się nie podpisało - bo jest to zgodne z prawdą.
Poinformować tylko sąd iż prawdopodobnie doszło do popełnienia przestępstwa - opisać sytuację jak wyżej - i dołączyć info, że w tej sprawie Prokuratura Rejonowa w mieście XXXX prowadzi śledztwo sygnatura akt XXXXX.

I Tyle.
Sąd pewnie uzna złożenie sprzeciwu i zawiesi postępowanie do czasu wyjaśnienia sprawy przez prokuraturę.
Jak prokuratura uzna, że faktycznie przy podpisywaniu tej umowy użyto skradzionego dowodu osobistego i sfałszowano podpis Weroniki - sprawa zamknięta. Sąd Cywilny odrzuci pozew jako bezzasadny - w końcu Weronikę nie wiązała ŻADNA umowa z PTK Centertel.

To jest moje zdanie. Pamiętajmy, że poszkodowanym w tej sprawie jest nie tylko PTK Centertel. W końcu to podpis Weroniki sfałszowano...

"Prokuratura rozpocznie śledztwo..." a co to, zbito kogoś ? Nie wystarczy dochodzenie?
Z pewnością w pierszej kolejności prokuratura rozpocznie postępowanie w ramach czynności sprawdzających.
Sąd wcale nie musi zawiesić postepowania, bowiem osoba przecząca prawdziwości dokuemntu prywatnego nie wyczerpała drogi przewidzianej w takich przypadkach.
Jeżeli w postępowaniu uproszczonym przeczący (strona pozwana) podniesie taki zarzut, to musi to udowodnić. Wyrazić należy wówczas wolę udowodnienia swoich racji w zakresie, w jakim się zaprzecza. Ponieważ w postępowaniu uproszczonym sąd nie dopuszcza opinii biegłego, nie dopuści także dowodu z postępowania prokuratorskiego, czyli opinii biegłego grafologa - logiczne.
Należy przed sądem podnieśc konieczność wyłączenia postępowania do zwykłych czynosci, art, 507 z indeksem 7 KPC.
Po co wyważać otwarte drzwi Rafmik ? Zarzuty w postepowaniu cywilnym należy zwalczać w postepowaniu cywilnym, zgodnie z zasadą kontradytoryjności postępowania.

bim0003 napisał:
"Prokuratura rozpocznie śledztwo..." a co to, zbito kogoś ? Nie wystarczy dochodzenie?
Z pewnością w pierszej kolejności prokuratura rozpocznie postępowanie w ramach czynności sprawdzających.
Sąd wcale nie musi zawiesić postepowania, bowiem osoba przecząca prawdziwości dokuemntu prywatnego nie wyczerpała drogi przewidzianej w takich przypadkach.
Jeżeli w postępowaniu uproszczonym przeczący (strona pozwana) podniesie taki zarzut, to musi to udowodnić. Wyrazić należy wówczas wolę udowodnienia swoich racji w zakresie, w jakim się zaprzecza. Ponieważ w postępowaniu uproszczonym sąd nie dopuszcza opinii biegłego, nie dopuści także dowodu z postępowania prokuratorskiego, czyli opinii biegłego grafologa - logiczne.
Należy przed sądem podnieśc konieczność wyłączenia postępowania do zwykłych czynosci, art, 507 z indeksem 7 KPC.
Po co wyważać otwarte drzwi Rafmik ? Zarzuty w postepowaniu cywilnym należy zwalczać w postepowaniu cywilnym, zgodnie z zasadą kontradytoryjności postępowania.

Przecież w krótkiej wersji:
Weronika składa sprzeciw - "Nie zawierałem z firmą PTK Centertel żadnej umowy".
I KONIEC - w tym momencie to powód musi udowodnić, że taka umowa istnieje i została w sposób skuteczny zawarta.

Bzdura Rafmik nad bzdurami !!!- nie wprowadzaj ludzi w błąd. Art. 253 KPC wszystko Ci wyjaśni.

bim0003 napisał:
Bzdura Rafmik nad bzdurami !!!- nie wprowadzaj ludzi w błąd. Art. 253 KPC wszystko Ci wyjaśni.

No właśnie! Jak byk:

Art. 253. Jeżeli strona zaprzecza prawdziwości dokumentu prywatnego albo twierdzi, że zawarte w nim oświadczenie osoby, która je podpisała, od niej nie pochodzi, obowiązana jest okoliczności te udowodnić. Jeżeli jednak spór dotyczy dokumentu prywatnego pochodzącego od innej osoby niż strona zaprzeczająca, prawdziwość dokumentu powinna udowodnić strona, która chce z niego skorzystać.

Tutaj ten dokument pochodził by od powoda (a nie strony zaprzeczającej). Więc to powód musi udowodnić, że ma prawidłowo zawartą umowę!

Powrót