Kruk skierował sprawę na drogę postępowania sądowego

• Autor wątku Autor wątku Weronika Krupa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jeżeli dowodem w sprawie jest umowa zawarta między stronami, z domniemaniem iż pochodzi od osoby przeczącej autentyczności takiego dokumentu, to obowiązek udowodnienia tego faktu spoczywa na stronie przeczącej. Koniec. Kropka.
Wytłuszczona przez @efmik sentencja przepisu art. 253 KPC dotyczy sytuacji, kiedy strona zaprzecza dokumentowi, który wg jego treści nie pochodzi od strony, która dokumentowi temu zaprzecza, czyli nie ma tam ani nazwiska tej osoby, ani także jej podpisu, ale dowodzić może lub wskazywać na zaistnienie między stronami zdarzenia objętego treścią pozwu. Wówczas, jak słusznie wskazuje treść powołanego przepisu, udowodnić autentyczność musi strona, która chce z niego skorzystać.
Proszę pamiętać iż dokument prywatny korzysta z domniemania autentyczności zawartej w nim treści i oświadczeń woli, o ile się w nim znajdują;

Witam!ja ponownie w sprawie opisanej wyżej,do tej pory pismo żadne z sądu nie przyszło ,kruk pisze non stop sms-y ,że sprawa została skierowana na drogę postępowania sądowego i dzwonią mówią ,że odsetki rosną i pytają kiedy będę płaciła?co robić czy nadal czekać na sądowy nakaz zapłaty? czy wysłać do kruka jakieś wyjaśnienia lub sprzeciw albo odwołanie?

Oczywiście, że czekać na nakaz za sądu. Z tą firmą proszę w ogóle nie rozmawiać, a swoje racje podniesie Pani w sprzeciwie od ewentualnego nakazu zapłaty. Proszę dać znać Nam na forum, jak już nakaz przyjdzie. Poradzimy co dalej :)

Dziekuję bardzo wciąż nie daje mi to spokoju,zaczynam nie spać po nocach,zebrałam już dokumenty z USC o składaniu wniosków o wyrobienie nowego dowodu ,a wiec coś już mam!!!

Powrót