KRUK vs BIG vs ja

• Autor wątku Autor wątku marmur50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marmur50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam.
Staram się o kredyt hipoteczny w jednym z banków.
Dostałem decyzję odmowną ze względu na negatywny wpis w BIG.
Autorem wpisu jest KRUK. Wpis istnieje od około 5 lat!!!!
Na moim koncie występuje dłużnik, wymieniony z nazwiska, imienia i adresu, ale z moim numerem PESEL.
Dzwoniłem do KRUKa wielokrotnie i wszystkie konsultantki potwierdzają, że wpis nie dotyczy mnie, że to pomyłka, ale nie mają pomysłu na to ja się go pozbyć.
Sprawę przekazano do działu reklamacji i dalej nikt nic nie wie.
Jestem stroną poszkodowaną w sprawie, gdyż poprzez błędny wpis uniemożliwia mi się zaciągnięcie kredytu.
Winowajca umywa ręce i twierdzi, że może kiedyś sprawa się rozwiąże.
Zero kontaktu z osobami kompetencyjnymi/decyzyjnymi.
Przecież to czyste kpiny z obywatela. "Nasrali" mi w papiery i każą czekać na łaskawość aby ktoś posprzątał.
Macie jakieś pomysły jak szybko to załatwić?

Pozdrawiam
Marek

cd.

Na dzień dzisiejszy dostałem potwierdzenie telefoniczne z KRUKa, że wystąpili do BIG o wykreślenie błędnego wpisu.
Wielokrotnie dzwoniłem do BIG, zgłosiłem reklamację pisemną i nadal tam nikt nic nie wie. Mimo powołania się na: USTAWA
z dnia 9 kwietnia 2010 r.
o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych
Art. 28.
1. Biuro jest uprawnione do otrzymywania danych ze zbioru PESEL na zasadach
określonych w ustawie z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach
osobistych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 993, z późn. zm.13)).
2. W przypadku stwierdzenia niezgodności między informacją gospodarczą otrzymaną
od wierzyciela a danymi otrzymanymi ze zbioru PESEL, biuro niezwłocznie:

1) wstrzymuje ujawnianie tej informacji gospodarczej;
2) powiadamia o niezgodności wierzyciela, od którego otrzymało informację
gospodarczą.

BIG twierdzi, ze ma 30 dni na rozpatrzenie reklamacji.

Ile ten wpis dokładnie ma, jeśli ponad piec lat zakazać przetwarzania danych przez BIG (czy BIK?), zostanie tylko do celów statystycznych a nie dla scoringu.

To nie BIK tylko BIG InfoMonitor.

marmur50, ty nie masz złej sytuacji, musisz odczekać czas potrzebny na załatwienie reklamacji i jeśli nic się nie zmieni, wtedy kontratakujesz jak ruscy pod Kurskiem. Wytaczasz im proces, który na pewno wygrywasz. Pożyczka nie będzie Ci już potrzebna. Kruk da Ci pieniądze, jeśli to oni dokonali wpisu.

OK, OK
Ja przewiduję inny rozwój sytuacji. Wpisu dokonał PRESCO INVESTMENTS , którego przejął Kruk.
Kruk przyznał się do błędu i podobno polecił BIG wykreślenie wpisu (nie mam tego na piśmie). BIG po jakimś czasie to wykreśli, bo też jest współwinny (nie sprawdzili PESELu dłużnika.
Bank dał mi tydzień czasu na wyprostowanie sprawy. Po tym terminie dostanę definitywną odmowę kredytu. Stracę zadatek. I najprawdopodobniej stracę możliwość zakupu nieruchomości.

Zażądaj wykreślenia ze scoringu jeśli jest ponad piec lat.

Kanasta.
Twoja podpowiedź, choć w dobrej wierze, jest nie na miejscu
Tu nie ma scoringu. to nie BIK.
Poczytaj proszę: USTAWA z dnia 9 kwietnia 2010 r. o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych.

marmur50 napisał:
i podobno polecił BIG wykreślenie wpisu
To odczekac siedem dni, bo o ile mnie pamiec nie myli tyle maja na wykreślenie i...kierować powództwo o odszkodowanie
Szkoda?nieudzielenie kredytu i utrata możliwości zakupu lokalu mieszkalnego w wymarzonej lokalizacji.
Ja bym pozwał w pierwszej kolejności KRUK'a, ale radziłbym to skonsultowac z prawnikiem w realu.

Mechanizm będzie taki, że każda z firm będzie próbowała wytłumaczyć Ci, że ma dobre chęci, a tak naprawdę winny jesteś sam sobie, po prostu masz pecha. I to jest najważniejsze - nie daj sobie tego wmówić i całkowicie odrzuć od siebie takie tłumaczenie. To nie Ty, tylko te firmy mają pecha. Prawdopodobnie stracisz zadatek znając polskie podejście w podejmowaniu decyzji. Nie kupisz mieszkania. Potrzebujesz prawnika, ale jestem przekonany, że możesz śmiało tu zawalczyć o odszkodowanie.
Odszkodowanie od Kruka, bo to ta firma dokonała wpisu.
Należy Ci się odszkodowanie, ktoś zmienił Twoje życie. Dobre chęci to za mało w Twoim przypadku. Albo zrób akcję i wejdź do Kruka "z drzwiami", przykuj się kajdankami w pokoju prezesa, zadzwoń po media ...załatwisz to w jeden dzień.

Jedyne co mi się udało, to przejście z kontaktów telefonicznych na mailowe, więc mam jakieś dowody rzeczowe.

Korespondencja wygląda mniej więcej tak:

"Od wielu lat publikujecie
nieprawdziwe negatywne wiadomości
na mój temat i szkalujecie moje dobre imię.
Żądam natychmiastowego zaprzestania takich praktyk i usunięcia nieprawdziwych danych z mojego konta w bazie BIG InfoMonitor.

-Szanowny Panie,
uprzejmie informuję, że reklamacje rozpatrujemy w terminie do 30 dni i w takim czasie otrzyma Pan odpowiedź.
W razie pytań zapraszam do kontaktu."

I co tu komentować?
Jak z nimi gadać?

Pozdrawiam
Marek

prosze im wyslac listem poleconym(ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru) wezwanie do usuniecia danych w ciagu 14 dni,wspomiec ze to nie jest reklamacja bo nie jest Pan ich klientem ani dluznikiem,powolac sie na ustawe o ochronie danych osobowych i postraszyc instytucjami ktore pomagaja zwalczac nieuczciwosc firm windykacyjnych. Nastepnie sciagnac sobie za 14 dni raport z BIG(po zarejstrowaniu raport jest bezplatny).

goszuza napisał:
prosze im wyslac listem poleconym(ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru) wezwanie ...

Dokładnie tak. Już z Nimi nie koresponduj, tylko żądaj usunięcia danych z określeniem terminu, 14 dni to dobry temin. List koniecznie polecony ZPO. Te dwa tygodnie przeznacz na szukanie adwokata, i złóżcie pozew o odszkodowanie. Żądaj 20 tyś zł. odszkodowania i pokrycie kosztów przez Kruk.

Ostatnia edycja:
KRUK schował głowę w piasek i nie odpowiada na moje maile a BIG rżnie głupa i udaje, że jego to nie dotyczy. A obydwie firmy są współwinne zaistniałej sytuacji.
Na razie poczekam do poniedziałku kiedy to mija ustawowy termin skasowania nieprawdziwych informacji przekazanych przez rzekomego wierzyciela czyli KRUKA.
Potem oszacuję straty moralne i materialne i raczej nie obędzie się bez bez pozwu.
Myślę, że również powinienem pozwać BIG za publikację niezweryfikowanych danych wbrew ustawie.

BIG InfoMonitor jest poza zasięgiem. Pozywasz tylko firmę, która dokonała wpisu do BIG. Rozumiem, że Kruk. Nawet, jeśli Kruk będzie kręcił, że "coś tam działa" ignoruj już ich. Nawet nie szukaj tego kontaktu, już dość zrobiłeś w tej sprawie.
Masz mieć dowód, że żądałeś wycofania nieprawdziwego, niezweryfikowanego, realnie godzącego w Twoje życie osobiste wpisu do BIG, przez który to wpis poniosłeś realne, dające się udowodnić straty. List polecony (pismo sporządź w 3 egz.) ZPO, termin 14 dni. Po 21 dniach, jeśli nie będzie informacji od Kruka, że wycofali - pozew o odszkodowanie, i naprawdę z grubej rury, na biednego nie trafiło. Zresztą teraz jest moda na przykręcenie śruby windykatorom.

Ale tego BIGa też bym pogonił.

Art. 51.
Kto, będąc obowiązanym do udostępniania informacji gospodarczych, ujawnia nieprawdziwe lub nieaktualne dane, podlega grzywnie do 30 000 złotych.

Jak to zrobić?

marmur50 napisał:
Ale tego BIGa też bym pogonił.

Art. 51.
Kto, będąc obowiązanym do udostępniania informacji gospodarczych, ujawnia nieprawdziwe lub nieaktualne dane, podlega grzywnie do 30 000 złotych.

Kruk takie informacje udostępnił, BIG jest tylko narzędziem (jest poza zasięgiem strzału, szkoda amunicji). Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.

Art. 28.
1. Biuro jest uprawnione do otrzymywania danych ze zbioru PESEL na zasadach
określonych w ustawie z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach
osobistych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 993, z późn. zm.13)).
2. W przypadku stwierdzenia niezgodności między informacją gospodarczą otrzymaną
od wierzyciela a danymi otrzymanymi ze zbioru PESEL, biuro niezwłocznie:

1) wstrzymuje ujawnianie tej informacji gospodarczej;
2) powiadamia o niezgodności wierzyciela, od którego otrzymało informację
gospodarczą.

Dziś coś się zmieniło.
Dostałem takiego maila:
w odpowiedzi na Pana wiadomość z dnia 10 marca 2017 roku, zarejestrowaną przez Biuro Informacji Gospodarczej InfoMonitor S.A. pod numerem ...... uprzejmie informujemy, iż przekazaliśmy Pana reklamację do wierzyciela, w celu uzyskania jego stanowiska w sprawie. W wyniku tej czynności, przedmiotowa informacja gospodarcza została wycofana przez wierzyciela z Rejestru BIG InfoMonitor.
W celu potwierdzenia powyższej wiadomości, proponujemy pobranie aktualnego Raportu o Sobie.

Przez tych kilka godzin myślałem, że BIG też, jednak ich mail zmienia sytuację. BIG się wypiął na wniosek wierzyciela o wycofanie wpisu. Albo wniosku wcale nie było. Sam się konsultuje, czyli BIG jest tym "wnioskującym", żeby w twojej sprawie działać.
Pytanie jest teraz takie: czy dostaniesz kredyt? Jeśli tak, sprawa praktycznie zamknięta. Jeśli odmówią Ci kredytu, możesz żądać odszkodowania. W tej sytuacji sprawcą kłopotów jest Kruk (BIG coś zrobił, by sprawę wyjaśnić).

Powrót