Kruk

• Autor wątku Autor wątku asia549
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asia549

Użytkownik
Odpowiedzi
142
Witam. Czy istnieje jakaś możliwość aby obniżyć odsetki w KRUKU? Kilka lat temu były brane 2 kredyty w AIG zostało spłacone po 18 rat z 24(kredyty były ubezpieczone) tak sie stało ze reszta rat nie została spłacona - utrata pracy, hazard. Było wysyłane pismo do banku ze nie można spłacić z powodu nałogu i utraty pracy. Bank mówił ze kredyt został zawieszony. Kilka lat pózniej okazało sie ze bank AIG został sprzedany SANTANDER Consumer Bank. Dług został odnowiony. Bank odsprzedał dług komornikowi a oni KRUKOWI. Dziś był tel do KRUKA i próba negocjacji. W zeszłym roku w liście pisali ze zadłużenie wynosi 14400zl a dziś prawie rok od tamtej korespondencji dług wzrósł do 18000zl. Czy da sie ta kwotę jakoś obniżyć? Nagle z zadłużenia ok 5 tys zrobiło sie aż 18 tys. Masakra

Daty, daty, bo mnie to wygląda na przedawnione. "kilka lat temu" to na tyle nieprecyzyjne, że nic nie można stwierdzić, ale jest duża szansa, że dług jest przedawniony i nie musisz go płacić wcale.

Czy był nawiązywany kontakt z wierzycielem w okresie ostatnich 3 lat? Jaki? Czy uznano dług? W jakiej wysokości? Daty uznania, zawarcia umowy, zaprzestania spłaty, "zawieszenia" itp. Najlepiej co do dnia, ale miesiąc wystarczy.

"Bank odsprzedał dług komornikowi" - komornik nie skupuje długów, w jakiej dacie egzekwował, na jakiej podstawie? BTE? Nakaz zapłaty? Otrzymałaś to? Kiedy?

Pytań więcej niż odpowiedzi... Jest szansa, że będzie z tego długu... zero. Ale daty są konieczne. Komornik umorzył egzekucję pewnie, kiedy? Znów...

Dat dokładnie nie podam bo sytuacja wyglada w ten sposób ze wszystkie listy były dostarczane do teścia a on nie mieszka z nami i nie informował nas o listach. Długi sa męża a ja mam z nim rozdzielność majątkowa i inny adres meldunku. Długi były zaciągane w 2007 roku a zaprzestał ich płacić w 2009 u mnie był komornik jeszcze w czerwcu i wypytywał o męża i wiem ze jego firma umorzyła sprawę bo nie mogli męża namierzyć. A w sumie najlepsze jest to ze list z Kruka mam z lutego 2015( być może ze sa jeszcze jakieś u teścia) i on już wtedy miał te długi a komornik był w czerwcu 2015 z tymi samymi długami. Kuzwa namieszane to strasznie co zrobić żeby podwójnie nie płacić. W banku babka mówiła ze te długi przejął KRUK i oni w lutym 2015 chcieli polubownie 15 tys w zaokrągleniu a teraz tzn wczoraj dzwonił to już 18 tys

Moment. Kto jest dłużnikiem w końcu? Mąż? Jeśli mąż to nie Twój problem, tylko jego. I to on może poznać szczegóły sprawy. A bez szczegółów pomoc nie będzie możliwa.

Jeśli bank sprzedał dług, na który był BTE to całkiem możliwe że roszczenie się przedawniło.
Daty, fakty...

Witam proszę o pomoc córka ma niespłaconą kartę kredytową ktora została wydana 26.06.2008 i kredyt z 12.10.2009 i prawdo podobnie został wypowiedziany w 2012 ale oba długi zostały wykupione przez KRUKA karta 13.02.2015 a kredyt 25.06.2013. Dostaję co jakiś czas listy zwykłe z Kruka o spłacie. Córka z rodziną mieszka za granicą ale mieszkanie tu w Polsce jest na nią czy mogą zająć mieszkanie i co mam dalej robić. Proszę o pomoc

W opisanej sytuacji nic nie należy robić aż do ewentualnego otrzymania nakazu zapłaty. Wówczas proszę złożyć sprzeciw podnosząc zarzut przedawnienia. Z tym że sprzeciw musi zgłosić córka bądź jej pełnomocnik. W tym przypadku pełnomocnikiem może być rodzic, małżonek, rodzeństwo, dziecko, adwokat albo radca prawny. Co do przedawnienia nie mają znaczenia daty zakupu wierzytelności przez KRUK.

Dziękuję za pomoc i będę pilnowała

Powrót