krus a działalność gospodarcza

• Autor wątku Autor wątku brozka05
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brozka05

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Proszę o pomoc w rozwiązaniu kłopotu.Od roku 1995 prowadziłam działalność gospodarczą i opłacałam ZUS. W 2003 r otrzymałam w spadku gospodarstwo rolne i zaczęłam opłacać krus stając się rolnikiem (działalność również prowadziłam).Nie wiem, czy fakt przejścia z zus do krus był zgłoszony - nikt nie upominał się o składki dodatkowe!W tym momencie dowiaduję się, że powinnam płacić podwójny krus z racji prowadzenia działalności.Do końca tego roku ze wzgl. na stan zdrowia chcę zlikwidować działalność i opłacać tylko krus jako rolnik.
Czy mam ( muszę) uregulować "Zaległe" składki krus?Jak rozwiązać ten problem?

Czy we wniosku i zgłoszeniu do ubezpieczenia społecznego w KRUS zaznaczyłaś, że podlegasz ubezpieczeniu w ZUS z tytułu DG? Czy zataiłaś ten fakt?
Dla mnie nie spełniasz warunków art. 5a ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, który obowiązywał w okresie od 1 stycznia 1997r. do 1 maja 2004r (Dz.U. z 1996r. Nr 124, poz.585). W/w artykuł przewiduje możliwość dalszego pozostawania w tym ubezpieczeniu przez osoby, które prowadzenie działalności rolniczej łączą z jednoczesnym prowadzeniem pozarolniczej działalności gospodarczej.
Powinnaś dostarczyć zaświadczenie z ZUS o okresach podlegania ubezpieczeniu społecznemu z tytułu działalności do KRUS. Nie powinnaś być w systemie rolniczym od 2003r. gdyż podlegasz innemu ubezpieczeniu tzn. ZUS.

Pozdrawiam

Powrót