KRUS a praca

• Autor wątku Autor wątku krissk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krissk

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam! Mam pytanie: jestem ubezpieczony w KRUS-ie i płacę składki kwartalne
270zł. Od 4 maja do 31 lipca jestem zatrudniony na umowę o pracę (okres
próbny) po 31 lipca dostanę umowę na stałe. Według mnie nie powinienem płacić
składki za III kwartał ale przysłali dzisiaj, że muszę zapłacić :( Czyli
wychodzi na to, że będę miał podwójne ubezpieczenie ? Bez sensu to jest !!!
Poradźcie coś.

Pozdrawiam

Chyba sam decydujesz czy chcesz być ubezpieczony w Krus. Skąd KRUS ma wiedzieć, że masz inną pracę

Zgłaszałem do KRUSU, że mam pracę i powiedzieli, że zawieszają mi KRUS to dlaczego przyszło mi do płacenia. Facetka z krusu powiedziała, że dlatego, że mam umowę próbną do 31 lipca to muszę zapłacić składkę za III kwartał, dla mnie to bez sensu, przecież w tym czasie mnie zus ubezpiecza czyli wychodzi, że Krus ma darmowe pieniądze ??? a co będzie jeśli w lipcu zaniosę im umowę na stałe, to zwrócą mi tą składkę ???

W związku z podjęciem pracy od 4 maja powinna być wydana decyzja o ustaniu ubezpieczenia społecznego rolników od 1 lipca (art. 3a). Nie trzymałbym się sztywno, że jest to umowa na okres próbny i trwa do 31 lipca, bowiem to rolnik ma zgłaszać Kasie wszelkie okoliczności mające wpływ na podleganie ubezpieczeniu rolniczemu np. podjęcie i zakończenie pracy, zmianę powierzchni gospodarstwa rolnego itp.(art. 37 ust.1).

Ps. Przecież dostarczyłeś dokument potwierdzający zatrudnienie (pewnie umowę o pracę bądź zaświadczenie o zatrudnieniu) w trakcie trwania zatrudnienia i na Tobie spoczywa obowiązek zgłoszenia do ubezpieczenia rolniczego po ustaniu stosunku pracy).

Pozdrawiam

Powrót