krus a rejestracja bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku sylwia2405
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwia2405

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.Mam problem,jestem wraz z mężem właścicielami ziemi powyżej 2h przeliczeniowych,od trzech lat ziemia została prawnie oddana w dzierżawę z której nie czerpię żadnych korzyści majątkowych w KRUS powiedziano nam że skoro nie podlegamy ich ubespieczeniom możemy zarejestrować się jako bezrobotni w Urzędzie pracy i tak było. Po trzech latach Urząd Pracy wykreślił mnie bo stwierdzono że jestem rolnikiem i nie mam prawa do ubespieczenia bo mam więcej ziemi niż 2h przeliczeniowe.Pomóżcie co mam zrobić kto ma rację czy KRUS czy URZĄD PRACY jest okres zimowy i bardzo często moje dzieci potrzebują porady lekarskiej a ja nie mając ubespieczenia zdrowotnego nie mogę z niej korzystać.Proszę o poradę.

W KRUS-ie nie możesz podlegać bo faktycznie kto inny użytkuje Waszą ziemię.
Proszę zapoznać się z art.2 ust.1 pkt 2 lit.d ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Tematem bezrobocia zajmują się urzędy pracy. Pytanie powinnaś zadać pracownikowi tego urzędu, bo to oni realizują zadania wynikające z w/w ustawy. Czy w momencie rejestracji ujawniłaś, że razem z mężem jesteście właścicielami gospodarstwa o powierzchni powyżej 2 ha przeliczeniowego?

A co robi Twój mąż? Czy nie może zgłosić Ciebie i dzieci przy swoim ubezpieczeniu zdrowotnym?

Pozdrawiam

Dziękuję za odp.ale mój mąż też nie pracuje i nie ma ubezpieczenia.Czy w związku z moją sytuacją jest możliwość wykupienia jakiego kolwiek ubezpieczenia zdrowotnego bo na zatrudnienie nie mam co na razie liczyć mam małe dzieci a mąż choruje na cukrzycę i nie tylko, sam nawet nie może w tej chwili udać się do lekarza tylko prywatnie a to bardzo dużo kosztuje.Mam rozumieć że muszę sprzedać ziemię żeby móc się zarejestrować jako bezrobotna.Proszę o porady.

Tak, jest możliwość wykupienia ubezpieczenia zdrowotnego. Należy podpisać umowę z NFZ (dosyć kosztowna sprawa).

Możesz sprzedać trochę ziemi aby Twoje gospodarstwo rolne nie przekraczało 2 ha przeliczeniowych.

Pozdrawiam

Powrót