Z
zdzislawa800
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Mam dosc zawila sytuacje, tzn. jestem ubezpieczona w krusie jako czlonek rodziny rolnika i jednoczesnie w tym samym czasie pracowalam za granica tj. W Holandii, trwalo to przez okolo 5 lat kiedy to wyjezdzalam do 6-8 miesiecy do roku w celach zarobkowych. Przez ten okres nigdy nie informowalam krusu o tym ze pracuje za granica. Ostatnio dowiedzialam sie o mozliwosci pobierania zasilku z holandii w postaci tak zwanego transferu zasilku, polega to na tym ze osoba pracujaca w holandii po przepracowaniu okolo pol roku w holandii idzie na tamtejszy zasilek a po okolo 4tygodniach moze udac sie do innego kraju np. Polski w celu poszukiwania pracy. Skuszona wizja pobierania zasilku w Polsce wstapilam na ta droge aby holandia wyslala ten transfer. Teraz musze zarejestrowac sie w polsce w powiatowym urzedzie pracy jako osoba bezrobotna, a dowiedzialam sie ze to moze kolidowac z tym ze jestem os. Ubezpieczona w krusie. Moje pytanie brzmi czy w tej sytuacji moge sie zarejestrowac jako osoba bezrobotna w powiatowym urzedzie pracy? Jesli nie czy da sie jakos to obejsc prawnie??? Co najlepiej zrobic w tej sytuacjii! Jesli ktos mial taka sytuacje prosze o porade