KRUS chca mnie wykreslic:(

• Autor wątku Autor wątku cieply
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cieply

Użytkownik
Odpowiedzi
54
witam

mam gospodarstwo rolne, w ktorym szczerze mowiac nie prowadze dzialalnosci (lezy odlogiem). dostalem poisno z KRUS o tresci:
krus zawiadamia, ze zgodnie ze zgromadzona dokumentacja istnieje domniemanie, ze nie wykonuje pan sosobiscie dzialalnosci rolniczej w gospodarstwie rolnym. zgodnie z przepisami nie powinien pan podlegac ubezpieczeniu dla rolnikow. o ile w terminie 7 dni nie wyjasni pan kwestii uzytkowania krus dokona wylaczenia z ubezpieczenia.

co moge w tej sytuacji zrobic? nie mam umowy dzierzawy z nikim i nie mam podstaw do innego ubezpieczenia, nie mam statusu bezrobotnego:(, jak sie moge bronic?

jesli zostane wykreslony z krus, czy moge ponownie zlozyc dokumenty? czy maja prawo do odmowy ponownego? mialem teraz na wiosne jakos zajac sie polem, a teraz nie wiem czy zaczynac.

jeszcze jedno, co bedzie osobistym wykonywaniem? czy wystarczy zaoranie pola i obsianie lub tylko zaoranie?

sprawa pilna, mam jeszce 4 dni n a wyjasnienie:(

Nie prowadzisz działalności rolniczej to nie możesz być rolnikiem (definicja rolnika jest zawarta w art. 6 pkt 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników). Praca na ziemi to pewien cykl zależny od pór roku (nie wystarczy zaorać).

Ps. Jaka jest powierzchnia gospodarstwa rolnego (ha fizyczne i ha przeliczeniowe)?
Czy jesteś posiadaczem samoistnym czy zależnym gospodarstwa rolnego?
Czy płacisz podatek rolny?
Czy korzystałej/korzystasz z dopłat bezpośrednich ARiMR (ziemia musi być użytkowa aby z nich korzystać)?
Z czego utrzymujesz się skoro ziemia leży odłogiem (czy praca dorywcza, czy działalność gospodarcza)?

Ps. Jaka jest powierzchnia gospodarstwa rolnego (ha fizyczne i ha przeliczeniowe)?

fizycznie i przeliczeniowo 1.2ha

Czy jesteś posiadaczem samoistnym czy zależnym gospodarstwa rolnego?

tego nie rozumiem, kiedys kupilem ziemie i po prostu mialem obowiazek podlegac

Czy płacisz podatek rolny?

tak

Czy korzystałej/korzystasz z dopłat bezpośrednich ARiMR (ziemia musi być użytkowa aby z nich korzystać)?

nie, dopiero od wiosny mialem to ruszyc

Z czego utrzymujesz się skoro ziemia leży odłogiem (czy praca dorywcza, czy działalność gospodarcza)?

czasem mam umowy o dzielo

Rozumiem, że od kiedy jesteś właścicielem tych gruntów rolnych to nie prowadziłeś działalności rolniczej (ziemia leżała odłogiem). Umowa o dzieło nie rodzi obowiązku ubezpieczenia w ZUS. Zajrzyj do nakazu płatniczego wystawionego przez gminę. Tam są hektary fizyczne i ha przeliczeniowe.

Nie ma co gdybać - musisz zgłosić się do KRUS i zapoznać się z dokumentami zgomadzonymi przez Kasę. Trudno wypowiadać się nie znając tzw. materiału dowodowego.

Jeśli Kasa wyda decyzję o wyłączeniu z ubezpieczenia, to masz prawo odwołać się do sądu.

Ps. Napisz jak będziesz znał dokumentację zgromadzoną przez KRUS.

Pozdrawiam

dzieki za poswiecony czas.

ja nie mam nic przeciwko zeby mmnie teraz wykreslili, ale jesli bede chcial zaczac uprawiac ziemie, to bede bez problemu podlegal ponownie ubezpieczeniom, czy to juz taki stan "staly" bedzie?

Powrót