krus czy komornik?

• Autor wątku Autor wątku ewa22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewa22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, mój dziadek kilka lat do temu wziął pożyczkę i raty. Niestety nie był wstanie spłacić tego długu i sprawa trafiła do windykatora a następnie do komornika. Komornik wystosował pismo do krusu o pobieranie należnej im kwoty na poczet zadłużenia. W zeszłym roku w listopadzie zaprzestali odciągania pieniędzy, więc dziadek myślał że spłacił zadłużenie. W tym roku również w listopadzie przyszło zawiadomienie z krusu o nowym przeliczeniu emerytury z tytułu długu, i pobieraniu 200 zł(bezterminowo)miesięcznie! Z pisma wynikało iż krus prosił w roku poprzednim komornika o podanie kwoty jaka pozostała do spłacenia.Odpowiedzi nie dostał, więc przestał wysyłania pieniędzy. Przez rok czasu nikt się nie zorientował że krus nie przesyła pieniędzy.W tym czasie narastały odsetki z pożyczki w firmie windykacyjnej(40% w stosunku rocznym).Komornik umywa ręce, twierdząc że to nie jego wina tylko krusu.Dziadek się załamał bo dostaje w tej chwili zaledwie 400zł, jest poważnie chory i mieszka sam na wsi. W związku z tym mam pytanie, kto tu popełnił błąd, czy powinniśmy złożyć skargę do sądu i czy jest szansa na umożenie odsetek/ proszę o szybką odpowiedź....dziękuje :)

[cytat="ewa22"] Przez rok czasu nikt się nie zorientował że krus nie przesyła pieniędzy.W tym czasie narastały odsetki z pożyczki w firmie windykacyjnej(40% w stosunku rocznym).Komornik umywa ręce, twierdząc że to nie jego wina tylko krusu. W związku z tym mam pytanie, kto tu popełnił błąd, czy powinniśmy złożyć skargę do sądu i czy jest szansa na umożenie odsetek/ proszę o szybką odpowiedź....dziękuje :)[/cytat]

Przede wszystkim to komornik prowadzi postępowanie egzekucyjne, KRUS wykonuje tylko zajęcia świadczenia, uważam, że KRUS postąpił prawidłowo wstrzymując potrącenia skoro nie było jasne jaka kwota ma być potrącana - tak wynika z Pani postu, wprawdzie to dość dziwna sytuacja, gdyż zajęcie zawsze dokładnie określa kwotę a w KRUS wykonując zajęcie wpisuje w systemie dokładnie tą kwotę i raty są potrącane do końca automatycznie.
Może chodziło o inne zajęcie ?
W mojej ocenie wina leży po stronie komornika który prowadzi postępowanie egzekucyjne. Uważam, że powinna Pani złożyć skargę do Sądu na czynności komornika.

Niekoniecznie komornik. Na zajeciu jak wspomniano powyżej powinna byc kwota zadłużenia i komornik żąda przekazywania sobie wszystkich środków do wysokosci świadczenia która jest wyłączona z egzekucji. Dlatego nie bardzo rozumiem dlaczego krus wstrzymał egzekucję.

Powrót