KRUS i dz.Gospodarcza

• Autor wątku Autor wątku seat1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

seat1

Stały bywalec
Odpowiedzi
714
Jestem rolnikiem i dodatkowo prowadzę dz,gosp.TAXI osobowe - wyniku wypadku na taksówce nie z mojej winy doznałem uszczerbku na zdrowiu ,doznałem wstrząśnięcia mózgu wyniku czego nastąpił wylew wewnętrzny uszkodzenie kręgów ,utrata słuchu w lewym uchu 80% w prawym 20%.
Przebywałem w szpitalu 7-dni i do obecnej chwili jestem na zwolnieniu lekarskim z dniem 5 lipca będzie to 180 dzień zwolnienia . Po tym czasie należny wystąpić do KRUS o przyznanie renty i tu są moje obawy że takiej rety nie uzyskam ponieważ wypadek nie był bezpośrednio związany z praca na roli .
Natomiast uszkodzenia jakie doznałem jak się dowiedziałem nie pozwolą mi nadal prowadzić działalności gospodarczej gdyż nie dostanę zdolności od lekarza na zawodowe prowadzenie samochodu a co za tym idzie nie będę mógł prowadzić dz. TAXI Osobowe w związku z czym uszczuplę swoje dochody o tą działalność .Moje pytanie kto jest zobowiązany do wyrównania mi poniesionych strat.

Uważam, że zobowiązanym do wyrównania strat jest sprawca tego zdarzenia. Prawdopodobnie będziesz musiał skierować sprawę do sądu.

Pozdrawiam

Powrót