krus- obowiązek płacenia składek

• Autor wątku Autor wątku a_g_a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

a_g_a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam,
moje pytanie dotyczy obowiązkowego opłacania składek krus. jestem w 1/6 współwłaścicielem (jednym spośród trzech) gruntów rolnych - 5.1900 ha oraz lasów 2.8400 ha. a także w 1/6 gruntów rolnych 0.2732 ha (jednym z dwóch współwłaścicieli). własność nastąpiła w wyniku postanowienia spadkowego, kiedy miałam 24 lata cały następny rok byłam bezrobotna.kiedy po kilku latach raz kolejny musiałam zarejestrować się w urzędzie pracy, pracownica poinformowała mnie o konieczności opłacania składek krus, a krus z kolei o zaległościach- niepłaconych składkach i odsetkach. czy muszę zatem opłacać krus skoro nie jestem właścicielem a jedynie współwłaścicielem, nie mieszkam na żadnym z gruntów i nie otrzymuję z nich żadnego dochodu?

nic nie szkodzi, zaległość bedziesz musiała zapłacic, jeżeli będziesz chciała być na krusie, jedynie bedziesz mogła starać sie o umorzenie odsetek, jeżeli działki wynosza powyzej 1ha krus jest OBOWIĄZKOWY!! GDY SIE JEST ROLNIKIEM (a tu ewidentnie jesteś) nie ma sie prawa byc bezrobotnym (głupie wiem) ale takie jest prawo, z dniem przekazania gruntów zostałas rolnikiem, niestety,

a co w momencie kiedy jestem bezrobotna?póki co jestem jeszcze na zasiłku.kiedy będę musiała zacząć płacić składki?

no tak, i właśnie up moze się upomniec o zwrot, ponieważ bezprawnie pobierasz zasiłek, bo wg up rolniknie jest bezrobotnym,

hmm...po rozwiązaniu mojej umowy o pracę urzędnik up otrzymał ode mnie komplet dokumentów w tym aktualne nakazy płatnicze, po czym poinformował mnie o wysokości i czasie przysługiwania zasiłku dla bezrobotnych. po pewnym czasie otrzymałam decyzję z up dotyczącą zasiłku. czy up pokusiłby sie o takie machinacje, aby najpierw bezprawnie mi przyznać zasiłek, a za chwilę domagać się jego zwrotu?

Zasiłek z UP przysługuje, jeżeli - cyt z: Status bezrobotnego może uzyskać osoba, która.
"Nie jesteś właścicielem lub posiadaczem (samoistnym lub zależnym) nieruchomości rolnej w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe"

Jeżeli posiadasz do 1 ha przeliczeniowego to zasiłek przysługuje a ubezpieczenie zdrowotne opłaca Urząd Pracy(cały czas) jakbyś nie posiadała ziemi.
Powyżej 1 ha przeliczeniowego zasiłek przysługuje. Po zasiłku (płatnym) przechodzisz na KRUS. Nadal możesz być zarejestrowana, jako poszukująca pracy, lecz składki opłacasz w KRUS.
Powyżej 2 ha przeliczeniowe jedynie KRUS.

Powrót