KRUS wielki kłopot.

• Autor wątku Autor wątku bb03
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bb03

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mąż w 88r. przejął grunty od rodziców 1,60 ha przelicz.Pracuje , jest
ubezpieczony. Ja od 98 r. jestem zarejestrowana jako bezrobotna. Dziś dowiedziałam się ,że
powinnam odkąd jestem bezrobotna opłacać składki KRUS.Co ja mam teraz zrobić ?
Należność + odsetki za 11 lat rozłożą mnie na łopatki.Z dzierżawcą mam tylko
umowę ustną.Co robić? Proszę pomóżcie!

KRUS dochodzi składek tylko 10 lat wstecz. Mniej więcej w granicach 16 - 17 tysięcy wraz z odsetkami (za jedną osobę).
Proszę udać się z mężem do właściwej jednostki KRUS ze względu na położenie gospodarstwa rolnego i przedstawić faktyczny stan sprawy tzn. że mąż wydzierżawił swoje gospodarstwo rolne ale nie spisaliście umowy dzierżawy. Skoro rzeczywiście mąż nie prowadzi działalności rolniczej na swoich gruntach, to Ty tym bardziej nie możesz podlegać w KRUS.
Na dowód swoich racji będzie trzeba złożyć zgodne oświadczenia pod odpowiedzialnością karną, że nie prowadzicie działalności rolniczej na gruntach męża, grunty od jakieś daty zostały wydzierżawione i ten stan trwa do dnia dzisiejszego. Takie oświadczenie będzie musiał złożyć Twój mąż, Ty, sołtys, dzierżawca waszych gruntów, sołtys i 2-ch świadków.

Tak rozwiązując sprawę nie będzie powrotu gdy się rozmyślisz za jakiś czas i stwierdzisz, że będzie brakowała jakiegoś okresu do emerytury (okresy rolnicze są okresami składkowymi i można je sobie doliczyć do świadczenia ZUS-skiego). W urzędzie pracy masz tylko ubezpieczenie zdrowotne.

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź . Z jednej strony to rozwiązuje problem ale zamyka mi drogę jeśli chciałabym teraz zacząć płacić składki z myślą o emeryturze.

Powrót