Krus-zaległości-obowiązek płacenia składek

• Autor wątku Autor wątku ela848
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ela848

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Sprawa jest tego typu -

W 1994 roku zmarł mój ojciec - od tego czasu jestem współwłaścicielem działki 2,53 hektara - przeliczeniowe 3,03hektara. Działka wraz z polem rolnym stoi na mnie oraz na dwójkę rodzeństwa. 25 lat temu wyprowadziłam sie z tego gospodarstwa i pracowałam - podlegając pod ZUS, od 5 lat prowadzę własną działalność gospodarczą (pod ZUS). KRUSU przez cały ten czas nie opłacałm - nie wiedziałam, że jest taki obowiązek. Podobnie moja siostra i brat- nie opłacali składek w KRUS. W domu znajdującym się na w/w działce zameldowany jest mój drugi brat - on również nie opłacał składek. Czyli w domu tym zameldowany jest mój brat (nie będący współwłascicielem) oraz siostra z rodziną (siostra jest współwłaścicielem)

Ostatnio dowiedziałam sie,że jest obowiązek płacenia KRUS

Moje pytanie -
-czy jestem zobowiązana płacić KRUS? - nie użytkuję pola,nie mieszkam tam, nie mam z niego rzadnych dochodów,
- czy moje rodzeństwo powinno opłacać składki KRUS?
- jeżeli trzeba płacić te składki to czy należy uregulować wstecz - za te lata, w których nie było opłacane?
- czy ktoś może wie ile może wynosić dług?

Z góry dziękuję

Witam,
z powyższego rozumiem, że od 25 lat do nadal podlega Pani w ZUS-ie, także wszystko jest ok. Odpowiem tak ogólnie:
- ubezpieczenie w ZUS ma pierwszenstwo (nie można podlegać jednocześnie w ZUS-ie i w KRUS-ie);
- nie, jeśli Pani rodzenstwo prac-owało/-uje zawodowo
tak powinno, jeśli podana przez Panią wielkość gospodarstwa jest aktualna czyli powyżej 1 ha przel. na osobę;
- tak, ale osób podlegających w ZUS to nie dotyczy.

Powrót