Krus

• Autor wątku Autor wątku Malvit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malvit

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Jak to jest jak jestem na ubezpieczeniu rolniczym w polsce opłacam a tutaj mieszkam i pracuje od 3 lat, dziś byłam zarejestrować sie Arbeitsamt Arbeitlosegeld1 , moge mieć kłopoty??? Może to jakoś wyjść? Co mam zrobic ???? Potrzebuje krus w tym roku bo ide do szpitala w polsce. Pomocy.......

Pracując w Niemczech nie możesz być ubezpieczony w KRUSIE-kłopoty.
Pracując w Niemczech powinieneś to zgłosić w KRUSIE.
A może ty chcesz teraz zameldować się w Arbeitsamt Arbeitlosegeld1 a zamieszkać w Polsce same kłopoty.Możesz przenieść świadczenia do Polski legalnie.

Panie Marianie co znaczą kłopoty? Wiem ze powinnam zawieśic ten krus jak wyjezdzam. Poszlam do arbeitsamt tylko zapytac a oni juz dali mi terminy na rozmowe z pośrednikiem i wszystkie papiery, bo przeciez zostłam bez pracy w DE. A krus potrzebuje tylko do operacji w polsce. Co mam teraz zrobić??? Beda oferowac mi prace a ja przeciez ide do szpitala za miesiac moze dwa. Ale ja głupia po co ja tam wogóle poszlam. A mozs to nic złego, przeciez czekam na operacje. I co teraz

Chce być tutaj do operacji poprostu. To na co mi te potrącenia odbijali z wypłaty przez te 3.5 roku, przeciez na arbeitlosegeld. Co mam powiedziec jak beda pytac czy jestem w Polsce ubezpieczona? Mogą to jakoś sprawdzić? Mam czas do 15.08....

Narazie możesz jak obecnie i tu i tu dopuki znajomy sąsiad nie zgłosi to jest ok bez komplikacji.
Za 3,5 roku pracy należy ci się zasiłek podaj konto niemieckie to tam będzie przelew.
O ubezpieczenie w Polsce nie pytają bo byłaś 3,5 w niemczech.Wypełnij papiery i zdaj Jeżeli masz umowe na mieszkanie a jesteś na socjalu to powini ci za nie zapłacić spytaj
(weż umowe najmu mieszkania) Zdaj jak najszybciej szybciej dostaniesz pieniądze
powodzenia.

Myśle ze beda pytac o ubezpieczenie bo ide na powazna operacje, to kto za to zapłaci napewno nie ja sama.... Nic to sie kupy nie trzyma

Jeżeli płacisz KRUS i masz ubezpieczenie w polsce operacja w Polsce meldunek w polsce to kto cię będzie pytał.

Zadzwonie i powiem im ze wymeldowuje to bo wyjezdzam , beda mi szukać pracy. A ja nie mam ani Krankenbescheid ani nic. Oni maja dzwonic do mnie z wrocławia z kliniki jak bedzie termin operacji, i co ja w tym urzędzie powiem dostalam tel i jade narazie. Bez zadnego dokumentu ze mam termin do szpitala. Nic nie mam przetłumaczone. Zarejestruje sie jak wróce z polski, gdzie ja mam prace zaczynac na miesiac to mnie nikt nie przyjmie. A jesli np bede tutaj coś mi by mi sie stalo i trafie do szpitala (nie am karty EKUZ) z nfz. To czy mimo to moge mówić ze jestem ubezp.w pl i czy nfz zwróciłby mi koszta , to jest tylko taki przykład???

Mam ubezpieczenie podróżne Compensa na rok ale wszyscy piszą na ich opiniach ze to złodzieje

Powrót