kryteria wystawiania ocen w gimnazjum

• Autor wątku Autor wątku Mateusz_Kaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateusz_Kaz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Wszystkich serdecznie. Mam następujące pytanie. Czy nauczyciel prowadzący zajęcia z danego przedmiotu ma prawo do wystawienia oceny śródrocznej NIŻSZEJ niż wskazują na to oceny cząstkowe (wskazują na ocenę dostateczną), w wypaku kiedy oceną końcoworoczną z roku poprzedniego była ocena dopuszczająca? I idąc dalej tym torem, czy może przy wystawieniu oceny śródrocznej dopuszczającej wystawić ocenę końcoworoczną niedostateczną? Bardziej interesuje mnie w zasadzie odpowiedź na drugie pytania no i przede wszystkim odpowiednie podstawy prawne do takiego właśnie postepowania. Bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi, za którą byłbym Wam bardzo, bardzo wdzięczny.

To o czym piszesz, to wewnątrzszkolny system oceniania. Z doświadczenia powiem Ci, że w większości przypadków to zwykłe bajki, wymyślane przez samych uczniów. Poczytaj regulamin/statut szkoły, a przede wszystkim właśnie WSO (powinny być dostępne do wglądu dla ucznia w sekretariacie lub bibliotece szkolnej).
Rok szkolny to rok szkolny, oceny z poprzednich lat nie mogą decydować o ocenie z kolejnego roku szkolnego.

Generalnie tego się spodziewałem, aczkolwiek czy jest jakieś umocowanie prawne jeśli chodzi o to co napisałeś na końcu? Twoje ostatnie zdanie. Czy ono ma poparcie w jakimś konkretnym artykule?

Powiem tak - nie znam się na tym aż tak dokładnie, aby odpowiedzieć na 100%. Lepiej by było, gdybyś przedstawił treść statutu i regulaminu szkoły, do której uczęszczasz.

Polecam przeczytać
Rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych
Znalazłam tam taki punkt jak:
*11.*1.*Klasyfikacja śródroczna polega na okresowym podsumowaniu osiągnięć edukacyjnych ucznia z zajęć edukacyjnych, określonych w szkolnym planie nauczania, i zachowania ucznia oraz ustaleniu - według skali określonej w statucie szkoły - śródrocznych ocen klasyfikacyjnych z zajęć edukacyjnych i śródrocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania.
oraz
6.*Klasyfikacja roczna, począwszy od klasy IV szkoły podstawowej, polega na podsumowaniu osiągnięć edukacyjnych ucznia z zajęć edukacyjnych, określonych w szkolnym planie nauczania, i zachowania ucznia w danym roku szkolnym oraz ustaleniu rocznych ocen klasyfikacyjnych z zajęć edukacyjnych i rocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania, według skali, o której mowa w § 13 ust. 2 i § 15 ust. 3.

Mi srednia roczna ocena z zachowania wynosiła 5,70 a nauczyciele potrafili mi wystawić 3 więc

Często są zasady, że nauczyciel przy wystawianiu oceny może kierować się również własną oceną ucznia np., aktywność na lekcjach, która nie ma poparcia w ocenach cząstkowych.

nie patrz na średnią arytmetyczną ocen ...tylko jeśli już to na średnią ważoną... trudno aby ocenę np. z klasówki porównywać z oceną z odpowiedzi z bieżacego tematu czy za pracę domową...

Powrót