Ksero dowodu w postępowaniu administracyjnym

• Autor wątku Autor wątku merciless
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

merciless

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Czy będąc stroną w postępowaniu administracyjnym mam prawo do otrzymania kserokopii dokumentów, będących dowodami w sprawie ?
Czy to prawda, że za każdą skserowaną stronę muszę zapłacić 5 zł opłaty skarbowej ? (ustawa o opłacie skarbowej). czy nie mogę dostać tych kserówek za darmo ?

Otrzymała już Pani odpowiedź na innym forum :)

merciless napisał:
Czy będąc stroną w postępowaniu administracyjnym mam prawo do otrzymania kserokopii dokumentów, będących dowodami w sprawie ?
QUOTE]

Może Pani ubiegać się wydania na podstawie art. 73 Kpa uwierzytlenionego odpisu jeżeli uzasadnia to Pani ważny interes (np. dokumenty są konieczne do toczącego się postępowania przed sądem powszechnym), natomiast na podstawie w/w przepisu organ nie ma obowiązku wydania kserokopii akt (por. wyrok WSA w Lublinie sygn. II SA/Lu 754/08).

Ten przepis jest trochę bublem prawnym. W powołanej powyżej sprawie wystarczyło, aby strona zażądała uwierzytelnionych odpisów, uzasadniła żądanie i wszystko zostałoby załatwione pozytywnie. A przez to, że zabrakło słowa "uwierzytelnione" sprawa została rozpatrzona na niekorzyść osoby.

W takim razie proszę wziąść aparat cyfrowy i porobić sobie zdjęcia akt (sporządzenie odpisu), a nastepnie wedle potrzeby wydrukować i zarządać uwierzytelnienia odpisu.

Powrót