księga wieczysta nieaktualny wpis

• Autor wątku Autor wątku awoo5304
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

awoo5304

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,
sprawa dotyczy windykacji i księgi wieczystej.

W księdze wieczystej jako właściciel wpisani są X i Y - małżonkowie i nieruchomość wchodzi w skład majątku wspólnego.
Wiem jednak, że małżeństwem już nie są.

Dłużnikiem jest jeden z małżonków. Chcę prowadzić egzekucję z tej nieruchomości, jednak blokuje mnie wspólność majątkowa jaka wynika z księgi, mimo że wspólności już nie ma.
Jak zmusić właścicieli do zaktualizowania danych księgi? Rozumiem, że komornik będzie sugerował się wpisami z księgi...

To ze nie ss małżeństwem nie znaczy ze nie sa wspolwlascicielami nieruchomości.

awoo5304 napisał:
Jak zmusić właścicieli do zaktualizowania danych księgi? Rozumiem, że komornik będzie sugerował się wpisami z księgi...
Doprowadzić do podziału majatku dorobkowego
KRO art 52 § 1a.40) Ustanowienia przez sąd rozdzielności majątkowej może żądać także wierzyciel jednego z małżonków, jeżeli uprawdopodobni, że zaspokojenie wierzytelności stwierdzonej tytułem wykonawczym wymaga dokonania podziału majątku wspólnego małżonków.

ivannet napisał:
To ze nie ss małżeństwem nie znaczy ze nie sa wspolwlascicielami nieruchomości.
Wiem, ale inaczej prowadzi się egzekucję, gdy jest to wspólność majątkowa małżeńska, a inaczej, gdy współwłasność ułamkowa, prawda?

korf napisał:
Doprowadzić do podziału majatku dorobkowego
KRO art 52 § 1a.40) Ustanowienia przez sąd rozdzielności majątkowej może żądać także wierzyciel jednego z małżonków, jeżeli uprawdopodobni, że zaspokojenie wierzytelności stwierdzonej tytułem wykonawczym wymaga dokonania podziału majątku wspólnego małżonków.
Jak żądać rozdzielności majątkowa, skoro już wspólności nie ma, bo np. jeden z małżonków nie żyje?

Skoro się rozwiedli to oczywiście żadnego podziału majątku robić nie trzeba bo wspólność małżeńska zwyczajnie ustała, wystarczy uzyskać ich akt małżeństwa, będzie na nim adnotacja o rozwodzie (oznaczenie sądu/sygnatury który takie orzeczenie wydał), następnie uzyskać wspomniany wyrok rozwodowy i na jego podstawie wnieść do Wydziału KW o zmianę oznaczenia ich udziałów w nieruchomości w związku z ustaniem wspólności małżeńskiej. Są zmieni wtedy jeden udział wynoszący 1/1 na dwa udziały po 1/2 i z jednego z nich będzie można bez przeszkód egzekwować czy obciążyć go hipoteką przymusową.

Ostatnia edycja:
Powrót