Księga wieczysta - wpis po wielu latach.

• Autor wątku Autor wątku kurfursten
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kurfursten

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Dzień dobry,

Mam nietypową zagwozdkę. Wiele lat temu mój śp. tata odziedziczył po moim dziadku mieszkanie (postanowienie Sądu o nabyciu spadku w całości), ale za namową adwokata nie dokonał wpisu do księgi wieczystej, a jedynie dokonał wpisu w Urzędzie Geodezji i Katastru. Po siedmiu latach mój tata zmarł, a mieszkanie odziedziczyłem ja (również postanowieniem Sądu o nabyciu spadku w całości). Powielając błąd mojego śp.taty, również dokonałem jedynie wpisu w UGiK bez wpisu do księgi wieczystej, gdzie widnieje cały czas mój dziadek jako właściciel. Tak minęło kolejnych wiele lat.... Wiem że za brak wpisu grozi mi kara grzywny od 500-10000 zł.

Moje pytanie brzmi następująco : czy wysyłając wniosek o wpis do księgi wieczystej z wszystkimi potrzebnymi dokumentami załączyć jakieś pismo w którym wyrażę czynny żal za tę opieszałość, czy lepiej po prostu złożyć wniosek, a następnie odwoływać się od ewentualnej grzywny?

Ostatnia edycja:
Złożyć wniosek o zmianę wpisu w dziale II KW dotyczącym ujawnienia praw do nieruchomości. W KW mógł pojawić się wpis o niezgodności stanu prawnego ujawnionego w księdze wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym nieruchomości. Wpis należy wykreślić poprzez złożenie wniosku i opłacenie go. Grzywny nakłada się w celu spowodowania ujawnienia prawa własności.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. W tej sprawie wszystko jest dla mnie jasne.

Chciałbym jeszcze dopytać ponieważ w innej KW mojej partnerki wpisane jest :
-roszczenie o opłatę przekształceniową
-ostrzeżenie o niezgodności (wcześniej wpisano jak była taka niezgodność, wpis do II KW jest już ok, niezgodności brak, ale ostrzeżenie nie zostało wykreślone)

1. Czy te dwa żądania wykreślenia może wystosować w jednym wniosku?
2. Czy opłatę skarbową musi uiścić za każde z tych dwóch żądań wykreślenia a więc 500zł (250+250) czy tylko 250zł?

roszczenie o opłatę przekształceniową
Nie skorzystała z opłaty jednorazowej i udzielanej przez gminy bonifikaty. To było bardzo korzystne w pierwszym roku po przekształceniu gruntów. W następnych latach bonifikata maleje. Można jeszcze skorzystać - pytać w gminie. Wykreślenie roszczenia o opłatę będzie wymagało wniosku + opłaty i pisma z gminy o uregulowaniu należności.
niezgodności brak, ale ostrzeżenie nie zostało wykreślone
Bo wymaga odrębnego wniosku.

1. Można, jak jest miejsce na druku. Opłata i tak za każdą czynność.
2. Opłacie podlega każda czynność dotycząca zmian w KW. Nie pamiętam obecnych stawek. Można sprawdzić na stronach co niektórych sądów.

Bardzo dziękuję Panu za pomoc i pozdrawiam.

Powrót