Księgarnia i okładki książek.

• Autor wątku Autor wątku cebab
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cebab

Użytkownik
Odpowiedzi
132
Posiadam księgarnię internetową i umowę z hurtownią na fakturę.

Ze strony ich hurtowni pobrałem tekst i okładki interesujących mnie książek i wklepałem na stronkę Swojej księgarni, osądzili mnie jednak o piractwo - więc tekst przeredagowałem a fotografie okładek usunąłem.

Mam pytanie, czy gdy sam zrobię zdjęcia tych okładek to bez problemu będę mógł je wystawić obok tekstu na stronie księgarni, czy okładka książki jest objęta jakimś prawem autorskim?

Witaj,
cebab napisał:
Ze strony ich hurtowni pobrałem tekst i okładki interesujących mnie książek i wklepałem na stronkę Swojej księgarni, osądzili mnie jednak o piractwo - więc tekst przeredagowałem a fotografie okładek usunąłem.
mogło by tak być. Myślę, że okładka książki w obecnych czasach prawie zawsze będzie utworem w świetle Art.1. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku. Zależy jeszcze jak okładka i tekst były przez Ciebie wykorzystane - poczytaj tam http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html
Mam pytanie, czy gdy sam zrobię zdjęcia tych okładek to bez problemu będę mógł je wystawić obok tekstu na stronie księgarni
jw.

Z przykładu:

Pytanie 1. Prowadzę stronę, na której umiszczam co pewien czas recenzję najnowszych filmów ukazyjących się na DVD. Czy mogę w ramach prawa cytatu umieścić okładkę DVD?

Odpowiedź: Tak, można w ramach cytatu umieszczać przy recenzjach okładki książek, DVD, gier

Można powiedzieć że takie takie prawo mam choć nie do końca...

Te, które zostały przeze mnie wykorzystanie to było na "chama" ściągnięte z ich strony - dlatego to zmieniłem.

Jednak chodzi mi już oto, gdy będę posiadał te książki i w celach komercyjnych będę wystawiał obok tekstu okładkę tejże książki, to czy to jest prawo cytatu, czy może powinienem mieć zgodę ich właściciela majątkowego (w tym przypadku hurtowni? )

prowadzi Pan działalność handlową, więc uzasadnionym jest wystawianie okładki książki w pańskiej witrynie, bo jak inaczej czytelnik by wiedział, co może kupić. Oczywiście, o ile zdjęcia okładek są pańskiego wykonania lub miałby Pan zgodę ich autora (a w przypadku zdjęć z hurtowni Pan nie miał takiej zgody). A co do tekstów, to tak samo - trzeba napisać samemu, albo mieć zgodę na wykorzystanie.

Powrót