Księgowa prowadzi działalność-zawarła umowe zlecenie

• Autor wątku Autor wątku renata720
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

renata720

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam. Księgowa która prowadzi działalność gospodarcza zawarła ze mna umowe zlecenie i miała mi wystawiac rachunki za każdy miesiąc i dopinać do dokumentów firmy. Ja opłacałam jej tam zus wypłate dawałam i zlikwidowałam teraz firme . Po namowach oddała mi dokumentacje w której nie ma ani jednego wystawionego rachunku przez nia . Powiedziała ze nie musi byc rachunek wystarczy jak mi zafajkowała jakąś parafke na kartce lista płac niby. Prosze was o rade czy to jest ok ?

Ja prowadząc Firmę zatrudniłam księgową na umowę zlecenie .

Dodam że prowadzi firmę i ma założoną działalnoiść gospodarczą bo jest wpis w CEiDG od 2008 roku i nadal prowadzi
.

Po sprawdzeniu dokumentacji okazało się że sa rażące zaniedbania z jej strony tz -niezapłacony rachunek wpisała -jest wyzerowane ( a czy nie wpuszcza się to w koszty uboczne ?)
-większość pozycji widnieje z ostatniego dnia mimo że data na rachunku jest np 03.07.2012 (powiedziałą że daty nie maja znaczenia może być wszystko takie samo )
- rozliczenie miesiąca robi dzięń wcześniej i taka data terz widnieje
- nie ujęte są faktury w niektórych miesiącach
- w rozliczeniu z kwietnia widnieje połowa faktór z maja -czy to jest ok ?( No bo jak maja jeszcze nie było to skąd faktura )Myśle że nie robiła na bierząco i dlatego pomieszała
zamiast wpisac ze sprzedałam towar za 3.500 wpisała że kupiłam go
- w rozliczeniu pit rocznym nie ujeła dochodu z biura pracy- gdy zwróciłam uwage zrobiła korekte
w obliczu tego wszystkiego ja nie będąc księgową i nie mając pojęcia o księgowości widzę takie błędy to co może być dobrego. Co powiecie ?

Złozyła PIT 11 w skarbówce podrabiając mój podpis nie informując mnie że mam wogule coś zapłacić za pracownika ( czyli za nią ) a ja pierwszy raz zawarłam taka umowe i skąd mogłam wiedziec. Dowiedziałam się z upomnienia ze skarbowego że mam półrocza zaleglości. Prawde mówiąc jestem zawiedzona i bardzo wkurzona

Taką Pani wybrała księgową, taka Pani ma.
Jak jest sformułowana umowa zlecenia, co w razie nierzetelnego wykonywania "zadań zleconych"?
Odnoście podrobionego podpisu PIT - prokuratura.

PS. Ona nie jest pracownikiem, tylko ma umowę zlecenie.

Tak wiem wybór fatalny no ale skąd mogłam wiedzieć. Podrobiony podpis no cóż nie o to mi chodzi nie chce jej robić problemów. W umoeir pisze tak
Zleceniobiorca zobowiązuje się do pokrycia wszystkich strat wynikłychz powodu niewykonania zleconych czynności względnie zniszczenia lub uszkodzenia powierzonego mu mienia według protokolarnego ustalenia
W przypadku nienależytego lub nieterminowego wykonania zlecenia, zleceniodawca ma prawo odmowy wypłaty całości lub częściumownej kwoty ( 50 zł)
Czy w takim wypadku mogę zlecić sprawdzenie teraz całej dokumentacji innemu biurowi i obciążyć kosztami księgową . Przyznam że nie rozliczyła mnie z pomostowego co wchodziło w jej zakres również obowiązków i ona wiedziała i zgodziła sie na to przecierz . W 2011 roku nie spożadziła ksiązki podatkowej bo jak powiedziała nie bedzie tyle wprowadzać w komputer ( było duzo faktur zakupowych dotacja i wkład własny ) + pomostowe puzniej . Prosze o rade I zgóry bardzo dziękuję.

Nie chce jej Pani robić problemów ??? Proszę wybaczyć to jest śmieszne. Takie "księgowe" (pewnie nie ma żadnych uprawnień do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych - sam wpis dot. działalności gospodarczej to nie wszystko) należy eliminować z rynku i puścić z torbami, może wówczas odechce im się prowadzić działalności.
Teraz to musi Pani wszystko wyprostować :)
A skoro zainteresował się tym urząd skarbowy to zapewne może wiązać się z tym odpowiedzialność karno-skarbowa. A tam kary mogą być spore.

PS. Proszę zwracać uwagę na błędy ortograficzne. Kłują w oczy.

Ma pani racji i to dużo siedziałam nad tymi papierami dwie nocy prawie do rana bo też pracuje i zajmuje sie domem. A błędy to nie za bardzo rozróżniam, choć czasem komputer wyświetli mi błąd nie przywiązuje do tego wagi ale dziękuje za uwagę postaram się bardziej. Czas zrobić z tym porządek dosyć być miłym.

Oczywiście, zwłaszcza jeżeli chodzi o nasze pieniądze i wiarygodność.
Życzę wytrwałości.

Powrót