Kto dziedziczy i w jakiej części

• Autor wątku Autor wątku joalok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joalok

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Ja i mój brat mieliśmy spadek po naszym ojcu (konkretnie mieszkanie). Mieszkanie zostało przekazane mojej córce(obydwoje zrzekliśmy się go). Teraz okazało się, że jest spadek po naszym dziadku (okazało się dopiero teraz gdyż miasto nas szukało). Szkopuł tkwi w tym, że mój brat mówi, że ja dziedziczę tylko w 1/4, czyli po bracie mojego ojca. Czy jest to możliwe?

Niech Pani opisze po polsku sytuację rodzinną (ile dziadek miał dzieci, czy miał żonę, kiedy zmarł itd.)

Dziadek miał żonę, która zmarła po nim. Mieli dzieci -naszego ojca i naszego wujka. Wujek i jego żona zmarli - nie mieli dzieci. Czyli spadkobiercami zostajemy: ja i mój brat. Sytuacja jest trochę skomplikowana, gdyż nasza rodzina miała kamienicę, która została zburzona. W zamian za to mój ojciec i reszta rodziny tam zamieszkującej dostali mieszkania. I tak jak pisałam wcześniej wraz z bratem zrzekliśmy się mieszkania na rzecz mojej córki tak jak życzył sobie ojciec.Teraz jak mi się wydaje mój brat chyba chciałby spłaty tego mieszkania, ale tego nie jestem pewna.
Dziękuję za zainteresownie i proszę o pomoc

Przyznam, że nie rozumiem o co Pani tak naprawdę pyta. O dziedziczenie po dziadku, czy o ewentualne roszczenia brata wobec Pani córki?

Powrót