Kto dziedziczy po zmarłym bracie

• Autor wątku Autor wątku liwias
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

liwias

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Dzień dobry, niedawno zmarł mój brat. Był bezdzietny, pozostawił tylko żonę. Z najbliższej rodziny żyje moja mama, drugi brat (również bezdzietny), ja i moja córka. Zamierzamy zrzec się spadku na rzecz bratowej. Czy moja córka również powinna zrzec się spadku, czy jej to nie dotyczy?

Nie można zrzec się spadku, kiedy spadkodawca nie żyje, można to zrobić wyłącznie za jego życia. Można odrzucić spadek, ale wtedy przechodzi na kolejnych spadkobierców ustawowych, więc nie po waszej myśli.

Dziękuję, czyli wszyscy oprócz bratowej musimy odrzucić spadek? I mamy na to 6 miesięcy od chwili śmierci brata. A w przypadku mojej córki ten czas liczy się od chwili śmierci brata czy od momentu odrzucenia przeze mnie spadku?

Na odrzucenie albo przyjęcie spadku jest 6 miesięcy od śmierci brata, a twoja córka (jest pełnoletnia?) ma na to 6 miesięcy od twojego odrzucenia. Ale lepiej załatwić to jak najszybciej, bo inaczej twoja bratowa może mieć problemy z dysponowaniem wspólną - w sensie jej i zmarłego męża - własnością, np. z dostępem do pieniędzy na rachunku bankowym męża (albo na ich wspólnym rachunku, jeśli taki mieli) czy sprzedażą czegokolwiek, co chciałaby sprzedać. Jeśli stać was na notariusza, to załatwicie to praktycznie od ręki, tylko musicie się u niego stawić wszyscy jednocześnie, włącznie z bratową. Podejrzewam, że kwestię córki też można by załatwić na tym samym spotkaniu z notariuszem, ewentualnie odrębnym aktem notarialnym, tego nie jestem pewna.

Do powyższego dodam jeszcze, że jeśli córka jest małoletnia, to na odrzucenie spadku w jej imieniu konieczna będzie zgoda sądu rodzinnego, a takiej zgody nie będzie, jeśli spadek jest "na plusie".

Jezeli corka jest małoletnia to jej matka moze przyjąc spadek, a potem darować swój udział bratowej.

A co z podatkiem od darowizny? W przypadku bratowej stawka chyba zerowa nie jest, prawda?

perpedeska napisał:
A co z podatkiem od darowizny? W przypadku bratowej stawka chyba zerowa nie jest, prawda?
Prawda. Warto jednak przekalkulować. Nie mieć nic, czy mieć za drobną daninę.

Powrót