kto dziedziczy spadek???

• Autor wątku Autor wątku hoha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hoha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam jedno nurtujące mnie pytanie:
Moja babcia zmarła w tym roku nie zostawiając testamentu,dziadek nie żyje mieli tylko dwóch synów-a oni po dwoje dzieci. Jeden z synów dawno temu odebrał sobie życie. O stwierdzenie spadku wystąpili wnukowie po zmarłym ojcu,którzy nawet nie znali babci odsuwając się od niej. Uwzględniając do podziału spadku tyko mojego ojca jako syna mojej babci. Czy wnukowie żyjącego syna babci mają również prawo do podziału spadku, i jakie części się komu należą???? Bardzo proszę o szybką odpowiedź :?:zmartwiony

Jasne że mają. Dziedziczą po swoim ojcu. Oboje odziedziczą połowę spadku druga połowa zaś przypadnie twojemu ojcu.

A jeżeli mieszkanie po mojej babci jest własnościowe i własnośc jest na mojego ojca to czy to mieszkanie też wchodzi w skład spadku???

To musisz sprawdzić czy mieszkanie było wcześniej własnością babci, jeżeli tak, to babcia zapewne darowała mieszkanie swojemu synowi. A, co jest przedmiotem nabycia spadku, co wskazali wnioskodawcy? Jeżeli to była darowizna to z pewnością będą starali się o zachowek.

Powrót