kto i jak odpowiada za nieuiszczenie kapitału zkładowego w spolce zoo

• Autor wątku Autor wątku piotrwald
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrwald

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jestem wspolnikiem w spolce zoo założonej w lutym w 2008r Ostatnio dowiedzialem sie od jednego z członkow zarzadu ,że trzy osoby w tym inny członek zarzadu nie wpłacili swoich udziałów, spólka zostala zrejestrowana w krs jakos na poczatu działalnosci ,zabezpieczeniem wplat bylu weksle (do wysokosci deklarowanego kapitalu) Weksle znajduja sie u tego czlonka zarzadu który nie wplacil udzialu (podobno) Chcialbym dowiedziec sie czy ja jako zwykly wspólnik miałbym jakkolwiek odpowiadac za niedopełnienia innych

wkład wspólnika powinien być wniesiony w całości do chwili zarejestrowania spółki. Zgodnie z art. 167§ 1 pkt 2 ksh , członkowie zarządu powinni złożyć stosowne oświadczenie w tym zakresie.Jeśli podali nieprawdziwe dane w oswiadczeniu, to można ich pociągnąć do odpowiedzialności cywilnej z art. 291 ksh a także karnej z art.587 ksh

Niedopuszczalną sytuacją jest , że wspólnik nie wniósł wkładu gotówkowego lub aportu, w takim wypadku nie posiada on żadnych udziałów w kapitale zakładowym i powinien być wykluczony ze spółki.

Inna sprawa czy nie zachodzi obowiązek rozwiązania spółki zgodnie z art.21ksh, w wypadku gdyby okazało się, że w chwili zawiązania nie było wymaganego kapitału zakładowego.
--
dementii

dzieki za odpowiedz ale co bylo by lepsze dla mnie (nie usmiecha mi sie zwiekszac moj wklad)chcialbym sie jakos wykrecic z tego (nie ma weksli) totalny balagan co najlepiej zrobic i jak ?

piotrwald napisał:
dzieki za odpowiedz ale co bylo by lepsze dla mnie (nie usmiecha mi sie zwiekszac moj wklad)chcialbym sie jakos wykrecic z tego (nie ma weksli) totalny balagan co najlepiej zrobic i jak ?

po pierwsze, to uregulować właściwy stan osobowy wspólników w KRS, a potem ewentualnie podjąć uchwałę o obniżeniu kapitału zakładowego.

No i oczywiście ścigać członków zarządu za złożenie nieprawdziwego oświadczenia co do pokrycia udziałów wspólników ,jak widać na załączonym obrazku nie ma lekko:)
--
dementii

Powrót