Kto informuje urzad skarbowy

• Autor wątku Autor wątku serek102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

serek102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam mógł by mi ktoś powiedzieć kto informuje urząd skarbowy o otwarciu działalności gospodarczej gmina czy ja ?

W urzędzie skarbowym przedsiębiorca musi wybrać formę rozliczeń opodatkowania spośród czterech dostępnych: Karta podatkowa, Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, Podatkowa księga przychodów i rozchodów, Pełna księgowość oraz podjąć decyzję czy firma będzie płatnikiem VAT. Podatnicy, którzy chcą być VAT'owcami muszą złożyć w urzędzie skarbowym zgłoszenie rejestracyjne - druk VAT-R. Zgłoszenie VAT wiąże się z opłatą w wysokości - tutaj nie jestem pewna - 152 zł.

Osoby fizyczne samodzielnie prowadzące działalność gospodarczą składają również zgłoszenie identyfikacyjne NIP-1 a ich prywatny numer NIP staje się jednocześnie numerem NIP zakładanej właśnie firmy.

Czyli udajesz się do US.

Oczywiście najpierw np. wpis do ewidencji,REGON, konto bankowe a potem US.

Zgodnie z wymogami o swobodzie działalności gospodarczej, niezbędne do prowadzenia działalności gospodarczej jest otworzenie firmowego konta bankowego.

Do założenia rachunku bankowego niezbędne będą następujące dokumenty:

•zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej
•zaświadczenie o REGON firmy
•aświadczenie o NIP
Niekiedy wymagane jest też posiadanie firmowej pieczątki, na pieczątce powinna znaleźć sie: nazwa firmy, adres firmy, NIP, REGON.

Powrót