Kto jest odpowiedzialny za treści na stronie?

• Autor wątku Autor wątku ligeziak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

ligeziak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć,
Jestem webdeveloperem. Dostałem dzisiaj e-mail od jakiejś niemieckiej fotograf, w którym oskarżała mnie o wykorzystanie jej zdjęcia na stronie, którą stworzyłem 3 lata temu.
Chciałem zapytać czy może mnie o coś takiego posądzić jeżeli domena jak i serwer nie należą do mnie tylko do klienta, dla którego robiłem ową stronę i na niego są zarejestrowane? Jedyna rzecz, która na mnie wskazuje to stopka: "Copyright © 2013 - moje imię i nazwisko - All rights reserved".
Zdjęcia sam na stronę nie dodawałem tylko dodał go klient przez CMS.
Czy mam się czym martwić?

Zatem udziel jej stosownych wyjaśnień.

Udzieliłem. Napisałem też do właściciela strony ale jak na razie nikt nie odpisał.
Czy ta jedna linijka tekstu w stopce może sprawić, że będę miał kłopoty?

Autorka zdjęcia napisała wiadomość do pierwszej dostępnej osoby zgodnie z informacją na stronie. Jeśli funkcjonalność strony polega na dodawaniu takich elementów przez użytkownika nie widzę powodów do obaw.

Odświeżam temat.
Sprawa niestety nadal się nie rozwiązała.
Autorka zdjęcia wysyła już 3 maile ze zmienioną datą zapłaty i dopiero teraz raczyła odpisać na mój mail wyjaśniający, że to nie ja jestem właścicielem strony i że to nie ja to zdjęcie umieściłem na tej stronie. W odpowiedzi na tego maila napisała mi, że ja jako twórca strony jestem tak samo odpowiedzialny za to zdjęcie jak właściciel.
Czy to co ta Pani mówi może być prawdą? Bo szukałem w internecie i nie znalazłem potwierdzenia jej słów ale niestety nie znalazłem też jednoznacznego zaprzeczenia.

ligeziak napisał:
napisała mi, że ja jako twórca strony jestem tak samo odpowiedzialny za to zdjęcie jak właściciel.
Odpowiedz jej uprzejmie, że się myli i zakończ korespondencję.

Powrót