Kto jest uczestnikiem postępowania spadkowego

• Autor wątku Autor wątku create1st
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

create1st

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
mam następującą sytuację. Zmarł mąż mojej matki. Mąż matki miał dwoje dzieci, matka tylko mnie. Żadne z dzieci nie było przysposobione, gdyż wszystkie były już pełnoletnie w chwili ślubu. Matka i jej mąż, oboje odziedziczyli nieruchomości po swoich rodzicach. Każde z nich wpisane jest indywidualnie jako właściciel odziedziczonej nieruchomości. Co jest przedmiotem postępowania spadkowego i kto w nim uczestniczy? Z uwagi na to, że ja nie jestem dzieckiem przysposobionym przez męża matki, wydaje się, że nie uczestniczę w sprawie. Czy dobrze to rozumiem? Jeżeli tak, to czy nieruchomość matki jest objęte podziałem majątku? Jeżeli tak, to jest to jakaś dziwna sytuacja, w której ja nie dziedziczę po własnym dziadku, ale dziedziczą po nim osoby mi obce. Jak to działa?
Z góry dziękuję za pomoc.

majątek mamy przechodzi na jej rodzone dzieci i podobnie majatek ojca na jego dzieci

Dziękuję za odpowiedź. Czy to znaczy, że w tej chwili nieruchomość męża mamy jest do podziału pomiędzy mamę i dzieci jej męża, a nieruchomość, którą odziedziczyła mama jest poza składnikiem majątku wspólnego?

Powrót