kto ma mi wydac prawo jazdy?

• Autor wątku Autor wątku mariola_n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariola_n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Wyszlam za maz mam nowe nazwisko, mieszkam na stale w Niemczech

dowod osobisty wymienilam od razu
prawa jazdy nie chcieli mi wymienic w Polsce, gdyz w dowodzie nie bylo miejsca zameldowania.
Moj paszport traci teraz wazniosc w lutym tego roku, a tym samym musze go wyminic, i pora wymieniec prawo jazdy ( do tej pory stare nazwisko bylo w paszporcie i w prawie jazdy)
Rozmawialam z konsulatem w hamburgu powiedziano mi ze prawo jazdy moze mi wydac tylko organ Polski. w polsce powiedzieli ze w Niemczech mam dosatc nowe prawo jazdy? ale jakim rpawem jestem polakiem , wiec niemcy nic nie maja do mojego prawa jazdy

na jaka ustawe , lub artykul moge sie powolac, aby mi wydali w koncu nowe prawo jazdy.

dodam ze w Polsce mieszkalaam w malej miejscowisci i organy tam pracujce (lekko ujmujac) sa slabo wykszttalcone.
prosze o pomoc gdyz nie moge znalezc odpowiedniej ustawy na ktora si9e moge powolac.

kto ma racje ?

Rację ma polski organ (naprawdopodobniej starostwo). Odpowiedź znajduje się w art. 90 ust. 1 pkt 5) ustawy Prawo o ruchu drogowym - aby otrzymać polskie prawo jazdy nalezy przebywać na terenie RP co najmniej 185 dni w roku. A z tego co piszesz, to nie jesteś w RP zameldowana i na stałe przebywasz za granicą. Więc nie możesz dostać polskiego prawa jazdy (mimo, iż takowe juz posiadasz).

Co powinnaś zrobić?

Masz 2 wyjścia:
1. Spróbujesz przekonać polski urząd, że źle interpretuje przepisy, bo ty nie chcesz otrzymać prawa jazdy, a jedynie zaktualizować dane w dokumencie (zmiana nazwiska). Nie polecam tego wyjścia, bo głową muru nie przebijesz, ale spróbować można. A nuż się uda.

2. Udać się do właściwych władz niemieckich (najprawdopodobniej jakiś Verkehrsamt) - jako obywalteka UE na stałe zamieszkała w Niemczech dostaniesz w zamian za polskie prawko niemiecki dokument. Pewnie nie będzie łatwo (ani polski, ani niemiecki ustawodowca nie przewidział takiego przypadku), bo polski masz na nazwisko panieńskie, a niemiecki powinnaś mieć już na nowe. Przygotuj następujące dokumenty:
- paszport
- polskie prawko
- akt małżeństwa (jeśli ślub był w Polsce, to trzeba przetłumaczyć albo wziąć odpis wielojęzyczny)
- dokument potwierdzający zameldowanie/zamieszkanie w Niemczech (Meldebestaetigung albo jakoś tak)
- potwierdzenie uprawnień do kierowania pojazdami z Polski*

* Dowiedz się wcześniej. Teoretycznie to oni sami powinni je wyciągnąć (jest na to jakaś dyrektywa EU i powinny być niemieckie przepisy), ale w praktyce... bariera językowa. Jeśli są mili, to robią to za pośrednictwem ambasady, jeśli nie - musisz sama. Dowiedz się w starostwie, czy Ci wydadzą, bo jak nie, to musisz przez konsulat.

cd...

Jeśli skompletujesz dokumenty, to powinnaś dostać niemieckie prawo jazdy. Twoje polskie obywatelstwo nie ma tu nic do rzeczy - liczy się jedynie miejsce zamieszkania. Niemcy wydadzą Ci nowe prawko, a stare prześlą do Polski, gdzie starostwo zrobi sobie adnotację, że dostałaś niemieckie prawko.

Niemieckie prawko jest ważne w całej UE (równiez w Polsce), więc nie musisz się o to martwić.

OT:
Swoją drogą regulacja jest fatalna, bo ktoś może być w Niemczech na stałe zameldowany i de facto przebywać w Polsce więcej niż 185 dni w roku... kwestia ujednolicenia pojeć.

Konsulat miał rację o tyle, o ile mowa była o polskim prawie jazdy. Jako osoba na stałe mieszkająca w Niemczech powinnaś mieć prawko niemieckie (żeby mogli Ci zapisywać mandaty, punkty karne i i nne przyjemności) ;)

Typowa regulacja unijna - miała nam zrobić dobrze, wyszło jak zwykle... Problem masz zarówno Ty, jak i urzędy, które nie wiedzą co robić i które nie potrafią się między sobą należycie porozumieć.

Życzę powodzenia, daj znac, jesli sprawa się wyjaśni.

Powrót