kto ma prawo do grafiki...

• Autor wątku Autor wątku kortes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kortes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
... jeżeli nie ma żadnych zapisów na ten temat w umowie pomiędzy stronami?Twórca projektu, wykonawca, a może zleceniodawca?
Firma chce stworzyć parę "gadżetów" z wykorzystaniem nie tylko zastrzeżonego logo, ale też profesjonalnie wykonanego tła. No ale co w sytuacji, jeżeli w którymś momencie strony przestaną się dogadywać, ktoś się nie wywiąże z obowiązków???

kortes napisał:
... kto ma prawo do grafiki...
Twoje pytanie jest bardzo nieprecyzyjne i ogólne. Odpowiedź na nie brzmi - uprawniony z tytułu nabytych praw.

Co do zasady nabycie praw autorskich majątkowych wymaga formy pisemnej ze wszystkimi regulacjami wymaganymi Ustawą. Przy braku jakichkolwiek regulacji dotyczących w/w praw przyjmuje się, że Twórca/autor udzielił licencji domniemanej (temat wielokrotnie omawiany).

Dobra, czyli mam szukać informacji nt. licencji domniemanej - dziękuję za podpowiedź.
Czyli jak będę zamawiać jakiś projekt np. tego ***mod*** rodzaju, to prawa autorskie do niego przechodzą na mnie, po wywiązaniu sie ze wszystkich zobowiązań i z tego samego "szablonu" nikt inny nie powinien korzystać.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
kortes napisał:
..., to prawa autorskie do niego przechodzą na mnie, po wywiązaniu sie ze wszystkich zobowiązań ...
Nie, żadne prawa same z siebie na Ciebie nie przechodzą. Przeniesienie praw autorskich majątkowych wymaga formy pisemnej, ze wszystkimi regulacjami wymaganymi ustawą, pod rygorem nieważności. Twórca, autor nie ma żadnego obowiązku przenosić te prawa na kogokolwiek, to jego suwerenna decyzja.

Powrót