kto ma prawo do utrzymywania dróg wewnętrznych gminnych

• Autor wątku Autor wątku amcia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amcia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam
mam pewien problem, mianowicie chodzi o drogę wewnętrzną gminną, która prowadzi do trzech posesji. Droga ta jest własnością gminny, jednak od jakiś 30 lat droga ta pozostaje w opłakanym stanie. Gmina niema pieniędzy na jej modernizację i napewno niebędzie ich miała.Moje pytanie brzmi
Czy gmina może zrzec się tej drogii wewnętrznej na rzecz tych 3 właścicieli posesji do których ona doprowadza aby oni wspólnie mogli coś z tą drogą zrobić

Proszę nie pisać postów jeden za drugi, a korzystać z opcji edytuj.

Czy napewno droga jest własnością gminy?
Gmina nie może się zrzec się nieruchomości, może darować, ale na określone ustawą cele, które nie obejmują powyższego przypadku.
Proponuję zwrócić się do gminy o sprzedaż tej nieruchomości wszystkim korzystającym z niej na współwłasność.

zasiedzenie nieruchomomsci gruntowej

czy ma znaczenie dla nabycia nieruchomości poprzez zasiedzenie to, że w czasie biegu terminu zasiedzenia nieruchomość miała 2 właścicieli.

Co to znaczy, ze miała dwóch właścicieli - prosze doprecyzowac.

Jezeli chodziłoby Pani o zasiedzenie tej drogi, to nie ma takiej możliwości.

Przecież można się zwrócic do gminy, z tym, ze Państwo tą drogę naprawią.

Dziękuję za pomoc
Chodzi tu o to iż od roku 1977 do 1993 właścielem był skarb państwa a od 1993 do 2008 gmina

Już lepiej.

Ale jak już pisałem nie ma mozliwości zasiedzenia terenu ogólnodostępnego - "publicznego", pomijając już inne przesłanki, które nie są spełnione.

Sprawa może wydawać się skomplikowana jednakrze jeśli jest to tylko nieruchomośc gruntowa jakie są przeciwskazania do zasiedzenia tej drogi. Nadmienie tylko, że z drogi korzysta tylko ja i 2 sąsiadów( tylko do połowy drogi), większa część drogi prowadzi do jednej z moich posesji. Kilka lat temu połączyłam te dwie posesje i myślałam że droga która prowadzi tylko do mnie będzie automatyczne zlikwidowana. Droga ta nie
jest ogólniedostępna, poprostu nikt z niej niekożysta bo prowadzi do nikąd.

1. To, ze z drogi nikt nie korzysta, nie znaczy,z e nie jest ogólnodostępna.
2. Nie ma przesłanki do zasiedzenia - Pani nie uważa sie za włascicela i nie zachowuje jak własciciel.

Nie ma czegoś takiego jak "droga wewnętrzna gminna" - jest albo droga gminna albo wewnętrzna.

Ponieważ przypuszczam ich droga o której Pan/i pisze nie ma kategorii drogi gminnej a jest drogą wewnętrzną - obowiązek jej utrzymywania spoczywa na zarządcy tej drogi.

USTAWAz dnia 21 marca 1985 r.o drogach publicznych /Dz.U.07.19.115/

Art. 8. 1. Drogi niezaliczone do żadnej kategorii dróg publicznych, w szczególności drogi w osiedlach mieszkaniowych, dojazdowe do gruntów rolnych i leśnych, dojazdowe do obiektów użytkowanych przez przedsiębiorców, place przed dworcami kolejowymi, autobusowymi i portami oraz pętle autobusowe, są drogami wewnętrznymi.
1a. Podjęcie przez radę gminy uchwały w sprawie nadania nazwy drodze wewnętrznej wymaga uzyskania pisemnej zgody właścicieli terenów, na których jest ona zlokalizowana.
2. Budowa, przebudowa, remont, utrzymanie, ochrona i oznakowanie dróg wewnętrznych oraz zarządzanie nimi należy do zarządcy terenu, na którym jest zlokalizowana droga, a w przypadku jego braku - do właściciela tego terenu.
3. Finansowanie zadań, o których mowa w ust. 2, należy do zarządcy terenu, na którym jest zlokalizowana droga, a w przypadku jego braku - do właściciela tego terenu.
4. Oznakowanie połączeń dróg wewnętrznych z drogami publicznymi oraz utrzymanie urządzeń bezpieczeństwa i organizacji ruchu, związanych z funkcjonowaniem tych połączeń, należy do zarządcy drogi publicznej.

Ostatnia edycja:
Powrót