Kto ma rację?-KRUS

• Autor wątku Autor wątku renczup
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

renczup

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Jestem w ZUS od 01.09.1997 roku do dziś i będę w nim nadal. Mam też 1,01 ha przeliczeniowego ziemi rolnej. Poza tym w ciągu pracy zdarzyło mi się kilka pojedynczych dni w różnych latach pracy być na urlopie bezpłatnym. Mam też z niedopatrzenia 8-dniową przerwę między jedną a drugą pracą. Zdaniem pani z KRUS w dniach urlopów bezpłatnych oraz podczas tej 8-dniowej przerwy nie odprowadzałam składek do ZUS i w związku z tym powinnam zapłacić kwartalne składki KRUS wraz z odsetkami.Czytałam na stronie KRUS, że rolnik ma 14 dni na ubezpieczenie się w KRUS, jeśli wypadnie z ZUS. A ja nigdy nie wypadłam z ZUS na 14 dni! Gdzie to jest napisane, że dzień urlopu bezpłatnego w ZUS kosztuje osobę posiadającą powyżej 1 ha przeliczeniowego ziemi rolnej konieczność natychmiastowego stawienia się w KRUS celem zgłoszenia do ubezpieczenia i opłacenia kwartalnej składki?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Na urlopie bezpłatnym statusnek pracy jest zawieszony tzn. pracownik nie świadczy pracy na rzecz pracodawcy, a pracodawca nie płaci wynagrodzenia (nie ma wynagrodzenia więc nie ma odprowadzanych składek na ZUS). To stanowisko zostało uzgodnione między ZUS a KRUS.

Art.37 ust.1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników określa ustawowy termin na dokonanie pewnych czynności - w ciągu 14 dni. Proszę czytać uważnie!

Art.4 ust.2 wyżej cytowanej ustawy stanowi, że obowiązek opłacania składki powstaje z pierwszym dniem kwartału, w którym powstało ubezpieczenie, a ustaje z ostatnim dniem, kwartału, w którym ustało ubezpieczenie.
Mianowicie, jeśli ktoś nabywa w dniu 23.05.2009r. (data aktu notarialnego) gosp.rolne o powierzchni powyżej 1ha przeliczeniowego i nie podlega innemu ubezpieczeniu tj. ubezpieczeniu ZUS, to będzie podlegał ubezpieczeniu rolniczemu od w/w daty, a nie od pierwszego dnia kwartału tzn. w tym przypadku od 01.04.2009r.
Na przykład art.40 ust.1 w/w ustawy mówi o tym, że składka jest kwartalna.
Odsetki od składek są ustawowe i KRUS musi je naliczać (patrz art.40a).

Nasze prawo jest tworzone przez 460 posłów i 80 senatorów, którzy mają tylko parcie na szkło i są bardzo zapracowani. Wyrażę swoją opinię odnośnie od ilu ha przeliczeniowych powinien być obowiązkowy KRUS, a mianowicie między 3 - 5ha przeliczeniowych. Kto by nie łapał się na ten limit, to niech szuka pomocy w urzędach pracy, albo ośrodkach pomocy społecznej.

Jeśli KRUS będzie żądał wyjaśnienia tych przerw przez Ciebie, to oczywiście należy złożyć oświadczenia pod odpowiedzialnością karną, że w konkretnych dniach nie prowadziłeś działalności rolniczej i będzie po sprawie.

Tak na marginesie okresy ubezpieczenia rolniczego są traktowane jako okresy składkowe - uzupełniające (polecam Serwis informacyjny ZUS - strona główna).

Ps. Od 1 października br. m.in. zmienią się zasady naliczania składek rolniczych itp. (polecam Strona główna - KRUS - Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego).

Pozdrawiam

r_4 napisał:
Nasze prawo jest tworzone przez 460 posłów i 80 senatorów, którzy mają tylko parcie na szkło i są bardzo zapracowani.
Art. 97 ust. 1 Konstytucji RP
Senat składa się ze 100 senatorów.

:)

r_4, bardzo dziękuję za odpowiedź.
W międzyczasie zasięgnęłam języka w głównej siedzibie KRUS, w stołecznej znaczy się.
Poprosiłam grzecznie, acz stanowczo o rozmowę z kompetentną osobą w sprawach ubezpieczeń społecznych. Rozmawiała ze mną przesympatyczna kobieta, która wyjaśniła, że jeśli mój oddział KRUS będzie się mnie czepiał, mam złożyć oświadczenie na piśmie, że nie prowadziłam działalności rolniczej. Dobrze by było, gdybym miała na ten okres jakiś papier (mam umowę o dzieło) i podpisy 2 świadków (znajdą się w razie potrzeby).

Faktycznie moja sytuacja wygląda tak, że odkąd przepisano mi tę ziemię (prawie 10 lat temu), to na niej nie byłam, że o prowadzeniu nań działalności rolniczej nie wspomnę.Pracą umysłową się trudnię, która mi zajmuje sporo czasu w ciągu doby.Inna sprawa, że jakąż to działalnością rolniczą można się zająć na przełomie listopada i grudnia, która przyniesie zysk w ciągu 8 dni? Przepisy są bezduszne, nielogiczne, debilne...Ale to już inna sprawa. Zresztą - nieważne! Wiem, jak się bronić, gdy będą się mnie czepiać.

Powrót