Kto ma rację w sprawie uprawnienia straży miejskich: R. Stefański czy A. Mezglewski?

• Autor wątku Autor wątku jac3nty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Szkoda tylko, że jest tak mało dostępnego orzecznictwa w tym zakresie dotyczącego nowego stanu prawnego obowiązującego od 2011 r. Ja posiadam jedynie wspomniane Postanowienie Sądu Rejonowego dla Warszawy Śródmieścia z dnia 9 stycznia 2013 r., w którym Sąd po rozpoznaniu wniosku o ukaranie z art. 96 § 3 k.w. wniesionego przez Straż Miejską M.St. Warszawy Oddział Ogólnomiejski odmówił wszczęcia postępowania. Akurat w tym postanowieniu sąd w całości podzielił argumentację pana Artura Mezglewskiego. Jeżeli ktoś posiada jakieś wyroki czy postanowienia sądu w tym zakresie to może umieściłby je na forum. Byłby materiał źródłowy do dyskusji.

Myślę że pies jest gdzieindziejpogrzebany.
Jaki przepis nakazuje włąścicielowi odpisywać na list z zapytaniem SM.
Twierdzę że żaden. Co więcej odpisanie nieprawdy nie podlega sankcjombolisty ze SM nie zawierająstosownych pouczeń. Ządanie ordpowiedzi w 7 dni to także bezpodstawna lipa

Jeżeli SM chce się czegoś od obywatela dowiedzieć to jedyną dopuszczalną prawem metodą jest wezwanie go w char. świadka i zadanie ptania komu powierzył podczas przesłuchania.
Tylko teraz niestety SM musi wezwanemu świadkowi zapłacić. Najczęściej kilkakrotnie więcej niż ewentualny mandat. Zafundowałem już SM Debrzno 340 PLN kosztów za mandat 50 PLN.

Masz rację VelS. Tyle że przy takim postępowaniu jak twoje , czyli zgodne z prawem, Rostovski musiałby polikwidować swoje bankomaty w postaci GITD czy SM. :D

kforum napisał:
Masz rację VelS. Tyle że przy takim postępowaniu jak twoje , czyli zgodne z prawem, Rostovski musiałby polikwidować swoje bankomaty w postaci GITD czy SM. :D

O nic innego mi nie chodzi. Zmuszenie go do tego jest w naszych rękach! Pół roku wysiłku powszechnego i fotoradarów nie ma !

No chyba, że posłanka Bublewicz wyciągnie kolejne koło ratunkowe w postaci nowelizacji ustawy ;)

Ten portal prawo na drogach już od jakiegoś czasu prezentuje sobą mniej niż zero, szczególnie od strony prawa.
Tania sensacja, populizm i nic poza tym.

Powrót